Bolsonaru ni uspelo, sodišče ne bo preučevalo volilnih izidov

Svet 24. Nov 202209:27
Jair Bolsonaro
Foto: Adriano Machado/REUTERS

Pritožba dosedanjega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara oziroma njegove stranke PL zoper rezultate drugega kroga volitev ni bila uspešna.

Brazilsko vrhovno volilno sodišče je v sredo zavrnilo zahtevo Liberalne stranke (PL) odhajajočega predsednika Jairja Bolsonara za revizijo izidov oktobrskih predsedniških volitev. PL po besedah predsednika sodišča svojih trditev o volilni prevari ni podprla z nobenimi dokazi, zato ji je naložil tudi plačilo kazni v višini dobrih štirih milijonov evrov.

Tožniki so namreč z vložitvijo povsem neutemeljene zahteve po besedah pristojnega volilnega sodišča Alexandra de Moraesa ravnali zlonamerno in neodgovorno, zato morajo plačati kazen v višini 23 milijonov realov, kar je več kot štiri milijone evrov, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Stranka PL je ob vložitvi zahteve v torek pozvala k razveljavitvi velikega dela izidov elektronskih volitev, saj da naprave za elektronsko glasovanje, izdelane po letu 2020, nimajo serijskih številk in zato glasov, oddanih na njih, ni mogoče točno preveriti. Ta argument se Moraesu zdi smešen in nezakonit.

Zahteva PL se je sicer nanašala le na drugi krog volitev 30. oktobra, v katerem je s 50,9 odstotka glasov slavil levičarski kandidat in nekdanji predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. Če bi glasovnice iz nepravilno delujočih naprav razveljavili, bi po oceni PL na volitvah zmagal Bolsonaro.

Moraes je že v torek opozoril, da so bile elektronske glasovalne naprave, za katere PL trdi, da so nezanesljive, uporabljene v obeh krogih volitev. Stranki je dal 24 ur časa, da svojo zahtevo dopolni, tako da bo izpodbijala tudi glasovanje v prvem krogu. PL je v sredo nato priznala, da v prvem krogu ni ugotovila nobenih težav, a obenem vztrajala, da so te bile v drugem krogu.

Brazilija
Pilar Olivares/REUTERS

“Tako zavrnitev dopolnitve prvotne vloge kot popolna odsotnost kakršnihkoli dokazov o nepravilnostih ter povsem lažno navajanje dejstev (…) dokazujejo popolno zlonamernost tožnikove bizarne in nezakonite zahteve,” je bil oster Moraes.

Desničar Bolsonaro, ki je v drugem krogu prejel 49,1 odstotka glasov, poraza doslej ni javno priznal, bi pa naj svojo ekipo pooblastil za začetek procesa prenosa oblasti. Lula bo sicer mandat uradno nastopil 1. januarja 2023.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar