Borrell: EU obžaluje uvrstitev petih članic med neprijateljske države

Svet 23. Jul 202218:51 5 komentarjev
Moskva
Maxim Shemetov/REUTERS

Evropska unija obžaluje odločitev ruske vlade, ki je v petek na seznam neprijateljskih držav uvrstila pet članic unije - Grčijo, Dansko, Hrvaško, Slovaško in Slovenijo, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

“Ta odločitev je še en korak Rusije k nadaljnjemu stopnjevanju napetosti z Evropsko unijo in njenimi državami članicami,” je opozoril. Obtožbe Rusije so neutemeljene in nesprejemljive, je zapisal v izjavi in Rusijo pozval, naj vse tovrstne sezname prekliče. Rusijo je tudi vnovič pozval h končanju agresije na Ukrajino.

Ruska vlada je v petek sporočila, da je pet članic EU, med njimi Slovenijo, dodala na seznam držav, ki izvajajo neprijateljska dejanja do ruskih diplomatskih in konzularnih predstavništev v tujini. Uvrstitev na seznam po poročanju ruske tiskovne agencije Tass pomeni, da Slovenija ne bo mogla več najemati ljudi za delo na svojih diplomatskih predstavništvih v Rusiji.

Države, ki so bile na novo uvrščene na seznam neprijaznih držav, bodo morale znižati raven stikov z Moskvo, je pojasnil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, pri čemer ni izključil možnosti, da bi se države na seznamu lahko soočile tudi z drugimi posledicami.

Tudi slovensko zunanje ministrstvo je v petek sporočilo, da obžaluje odločitev ruske vlade, da Slovenijo ponovno uvrsti na seznam neprijateljskih držav, kar je prvič storila marca letos. Kot so sporočili z MZZ, ta odločitev sicer nima vpliva na zastopanost osebja na veleposlaništvu RS v Moskvi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje