Borrell: Kakršnekoli agresija proti Ukrajini bo imela visoko ceno

Svet 05. Jan 202216:58 > 17:33 0 komentarjev
Josep Borrell na obisku v Ukrajini
Maksim Levin/REUTERS

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je ob prvem obisku Ukrajine v skoraj osmih letih izrazil podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti te države. "Kakršnakoli agresija proti Ukrajini bi imela kaotične posledice in visoko ceno," je dejal.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je danes obiskal vzhod Ukrajine, kjer je zagotovil podporo EU neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti te države. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je dejal, da je skupen cilj Bruslja in Kijeva umiritev razmer na območju.

Borrell in Kuleba sta danes obiskala bojno črto na vzhodu Ukrajine, ki razmejuje območje pod nadzorom Kijeva in ozemlje, ki ga nadzirajo proruski separatisti. Gre za prvi obisk visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije na območju od izbruha konflikta pred skoraj osmimi leti.

Kaotične posledice in visoka cena agresije

“Tu smo predvsem zato, da bi ponovno potrdili polno podporo Evropske unije neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine,” je Borrell povedal na novinarski konferenci po obisku bojne črte.

“Kakršnakoli agresija proti Ukrajini bi imela kaotične posledice in visoko ceno,” je dejal v kraju Stanicja Luganska v regiji Lugansk. Dodal je, da v sodelovanju z ZDA, zvezo Nato in drugimi podobno mislečimi partnerji delajo za to, da bi se razmere na območju umirile.

Ukrajinski zunanji minister Kuleba pa je poudaril, da je umiritev razmer na območju skupni cilj Bruslja in Kijeva. Cilj je “umiritev razmer po diplomatskih poteh, da bi Rusija zmanjšala napetosti in opustila svoje agresivne namere”.

Borrell je v luči za prihodnji teden predvidenih pogovorov med Rusijo ter ZDA in Natom ponovil, da morajo kakršnikoli pogovori o evropski varnosti vključevati tudi EU in Ukrajino.

Zahod močno skrbi kopičenje ruskih vojaških sil ob meji z Ukrajino. Rusiji očita, da grozi z novo invazijo na Ukrajino, potem ko si je leta 2014 priključila Krim. Moskva na drugi strani od zahodnih držav želi zagotovila, da se zveza Nato ne bo širila na vzhod, vključno z Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!