Bruselj: Vučić in Kurti brez napredka v pogovorih

Svet 15. Jun 202110:56 > 15:34 0 komentarjev
Srbski predsednik Aleksander Vučić
John Thys/REUTERS

Kot je pred današnjimi pogovori komentiral visoki zunanjepolitični predstavnik EU, so odnosi med Beogradom in Prištino "zelo pomembni za stabilnost celotne regije" Zahodnega Balkana.

V Bruslju sta se danes v okviru dialoga med Beogradom in Prištino, ki poteka pod okriljem EU, prvič srečala srbski predsednik Aleksandar Vučić in novi kosovski premier Albin Kurti. Napredka v pogovorih ni bilo, dogovorila pa sta se za nadaljevanje pogovorov, je dejal posebni predstavnik unije za dialog Miroslav Lajčák.

To je bilo prvo srečanje srbskega predsednika Vučića s Kurtijem kot kosovskim premierjem. “Ni bilo lahko, a pomembno je, da se je zgodilo,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Lajčák. “Oba voditelja sta imela zelo odprto in odkrito izmenjavo mnenj o tem, kaj želita od dialoga,” je dodal.

Vučić je po srečanju izrazil razočaranje. Kot je dejal, je edina pozitivna stvar dogovor o nadaljevanju pogovorov pred koncem julija, ter opozoril na nerealna stališča na kosovski strani. Kot je dejal Vučić, je Kurti “zahteval” srbsko priznanje Kosova in ni želel govoriti o sporazumu o ustanovitvi skupnosti srbskih občin na Kosovu. “Absolutno o ničemer se nisva dogovorila, prišel me je vprašati, kdaj bom priznal Kosovo, in odgovoril sem mu, da nikoli,” je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Vučić.

Srbski predsednik Aleksander Vučić
Borut Živulović/REUTERS

Kurti pa je pogovore označil za “konstruktivne”. “Sodelovali bomo v tem težkem procesu,” je dejal za kosovske medije. “Srbska stran se je pogovarjala o starih predlogih, prinesli smo štiri nove predloge, ki jih je srbska stran zavrnila.”

Normalizacija ključna za EU

“Za EU je pomembno to, da sta oba voditelja potrdila, da za normalizacijo odnosov med Kosovom in Srbijo ni druge rešitve,” pa je po srečanju dejal Lajčák. Evropa, pa tudi državljani Kosova in Srbije, močno pričakujejo, da bosta oba voditelja pustila preteklost in državi usmerila k skupni prihodnosti v EU, je po poročanju italijanske tiskovne agencija Ansa dejal posebni predstavnik in prav tako napovedal, da se bo dialog nadaljeval pred koncem julija.

Beograd in Priština sta pogajanja za normalizacijo odnosov pod okriljem EU začela leta 2011, saj Srbija neodvisnega Kosova ne priznava. Ob več dosežkih med drugim še vedno ni uresničen dogovor o oblikovanju skupnosti srbskih občin na Kosovu. V slepo ulico so pogajanja zašla konec leta 2018 zaradi uvedbe kosovskih 100-odstotnih carin na srbsko blago in vztrajanja Srbije pri kampanji za umik priznanja Kosova. Potem ko je Kosovo carine odpravilo, sta strani julija lani dialog obnovili.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell
Jean-Francois Badias/REUTERS

Kot je pred današnjimi pogovori komentiral Borrell, so odnosi med Beogradom in Prišitno “zelo pomembni za stabilnost celotne regije” Zahodnega Balkana, stabilnost in gospodarski napredek regije pa da bi bila brez dogovora med Kosovom in Srbijo lahko ogrožena. Pogovori o zadevah Zahodnega Balkana so po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika Unije dobili “nov zagon” in pomembno je, da regija “zgrabi priložnost”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!