Bosta psa, ki jih je podaril Kim Džong Un, šla v nov dom?

Svet 07. Nov 202216:18 1 komentar
Južna Koreja, Mun Dže In
Korean Presidential Office/via REUTERS

Nekdanji predsednik Južne Koreje Mun Dže In je sporočil, da se je pripravljen odpovedati psoma, ki ju je pred štirimi leti podaril severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Razlog za to so nesoglasja o skrbi med bivšim in sedanjim predsednikom. Psa sta sicer uradno last države, a je Mun Dže In skladno z dogovorom tudi po zaključku predsedniškega mandata skrbel zanju.

Nekdanji južnokorejski predsednik Mun Dže In se namerava odreči dvema psoma, ki ju je leta 2018 dobil v dar od severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Stroške oskrbe psov, ki sta uradno v lasti države, naj bi prevzela vlada, a so se sedaj glede tega med stranema pojavila nesoglasja.

Dva psa pasme pungsan, samca Songkanga in samico Gomi, je Kim Munu v znak prijateljstva podaril po njunem tretjem vrhu v Pjongjangu septembra 2018. Par je dobil sedem mladičev in Mun je ob zaključku mandata maja letos poleg njiju v svoje zasebno domovanje vzel še enega od njih.

Psi so v skladu z zakonodajo uradno last države in bi jih moral predsednik ob odhodu predati pristojnim oblastem, a na zadnji dan mandata je bil podpisan dogovor, po katerem so skrb za pse zaupali nekdanjemu predsedniku. Kot so zatrdili v njegovem uradu, je dogovor vključeval določilo, da bo vlada prevzela stroške njihove oskrbe, ki glede na poročanje lokalnih medijev znašajo približno 2,5 milijona vonov (1.800 evrov) na mesec.

Dodali so, da dogovor zaradi nasprotovanja kabineta Munovega naslednika Jun Suk Jeola ni bil uresničen, Mun pa da je zdaj pripravljen predati skrb za pse, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Glede na dosedanji napredek se zdi predsedniški kabinet nenaklonjen ideji, da bi skrb za pse zaupal nekdanjemu predsedniku Munu,” so sporočili in dejali, da je ta pripravljen zaključiti skrbništvo, če se lahko vlada domisli boljšega načrta.

V kabinetu trenutnega predsednika navedbe zanikajo, češ da pogovori med pristojnimi ministrstvi še potekajo.

Usoda psov je po poročanju AFP v Južni Koreji sprožila val javno izraženih skrbi in kritik, številni uporabniki družbenih omrežij pa so se sami ponudili, da vzamejo trojico psov.

Psi pasme pungsan so znani po zvestobi in inteligenci. To so lovski psi z gostim kožuhom smetanovo bele barve, ki izvirajo z istoimenskega območja v Severni Koreji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje