Božično drevo že na poti v Vatikan

Svet 22. Nov 202318:48 0 komentarjev
Lanskoletno božično drevo na trgu Svetega Petra
Lanskoletno božično drevo na trgu Svetega Petra. (FOTO: PROFIMEDIA)

Na osrednjem trgu v Vatikanu naj bi že v četrtek stalo božično drevo, ki ga vsako leto podari druga država ali regija. Tokrat bo trg svetega Petra krasilo drevo iz Piemonta, ki je že na poti v Rim.

Trg svetega Petra v Vatikanu bo letos krasilo božično drevo iz italijanske dežele Piemont. Približno 30 metrov visoko jelko so na zasebnem zemljišču posekali v torek popoldne, jo s helikopterjem prepeljali v dolino, tam pa jo naložili na tovornjak, ki je v posebnem spremstvu že na poti proti Rimu.

Drevo naj bi še danes zvečer prispelo v Vatikan, kjer ga bodo v četrtek postavili pokonci in nato okrasili. Tokratno okrasje bo sestavljalo na stotine planik iz ene od lokalnih vrtnarij, ki bodo ustvarile vtis sneženja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Lučke na drevesu bodo nato predvidoma v prisotnosti papeža Frančiška prižgali 9. decembra ob 17. uri. Drevo bodo po koncu prazničnih dni poslali podjetju, ki bo iz njegovega lesa izdelal igrače za otroke, te pa bodo nato razdelili prek Karitasa.

Božično drevo vsako leto Vatikanu podari druga država ali regija. Leta 2020 je tja v ta namen romala smreka iz Slovenije.

Jaslice, ki bodo letos postavljene v Vatikanu, bodo medtem tokrat v počastitev 800. obletnice prvih jasli, ki jih je v votlini blizu kraja Greccio postavil Frančišek Asiški, prihajajo iz škofije Rieti severno od Rima. Njihova postavitev bo med drugim predstavljala štiri frančiškanska svetišča iz tamkajšnje Rietske doline.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!