Britanca in Maročan obsojeni na smrt v proruskem Donecku

Svet 09. Jun 202218:12 1 komentar
Sojenje v Donecku
PROFIMEDIA

Proruske oblasti v Donecku na vzhodu Ukrajine so danes na smrt obsodile dva Britanca in enega državljana Maroka, ki so se kot tuji borci borili na strani Ukrajine v Mariupolju. Vrhovno sodišče samooklicane Ljudske republike Doneck jih je na smrt obsodilo zaradi "terorizma", Velika Britanija pa je že izrazila zaskrbljenost.

Vrhovno sodišče samooklicane Ljudske republike Doneck je smrtno kazen za Aidena Aslina, Shauna Pinnerja in Sauduna Brahima odredilo, potem ko so bili vsi trije obtoženi, da so delovali kot ukrajinski plačanci. Na sojenju, ki je trajalo tri dni, so moški priznali krivdo za “dejanja, katerih cilj je bil sprememba oblasti in strmoglavljenje ustavne ureditve Ljudske republike Doneck,” poroča ruska tiskovna agencija Interfax. Obtoženi imajo en mesec časa, da se pritožijo na sodbo.

Na obsodbo se je že odzvala britanska vlada, ki je izrazila zaskrbljenost zaradi nespoštovanja ženevske konvencije, po kateri vojni ujetniki uživajo imuniteto pred preganjanjem zaradi sodelovanja v bojih. Britanska zunanja ministrica Liz Truss se je odzvala na Twitterju in zapisala, da sodbo v popolnosti obsoja ter dodala, da so bili obsojeni “vojni ujetniki, sodba pa je brez vsakršne legitimnosti”.

Britanska borca sta se aprila predala proruskim silam v obleganem mestu Mariupolj, Brahim pa se je proruskim enotam predal v mestu Volnovaka. Ruska državna televizija je takrat predvajala posnetek britanskih borcev, ki prosita za pogovor z britanskim premierjem Borisom Johnsonom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje