Britanci bodo Gani vrnili kraljeve zlate in srebrne predmete

Svet 27. Jan 202408:19 0 komentarjev
Zlata značka, ki so jo nosili delavci kraljevine Ashanti, rojeni na enak dan kot kralj
Zlata značka, ki so je nosili delavci kraljevine Ashanti, ki so bili rojeni na enak dan kot kralj (Foto: The Trustees of the British Museum/via REUTERS)

Gana bo od Velike Britanije dobila vrnjene zlate in srebrne predmete, ki so jih v času kolonializma odnesli iz ganske kraljeve palače Asante. To pa ni edini primer, ko muzeji afriškim državam vračajo predmete, ki so si jih prisvojile nekdanje evropske kolonialne sile.

Dogovor o vrnitvi predmetov prihaja po skoraj pol stoletja trajajočih razpravah med palačo Manhyia in Londonom, predvsem z Britanskim muzejem.

Med predmeti, ki jih bo London vrnil Gani, sta 300 let star meč Mponponso, ki so ga uporabljali na obredih zaprisege, ter zlata pipa miru. Predmeti so bili odtujeni po tretji angleško-asantski vojni leta 1874. Vrnili bodo 32 predmetov, od katerih jih je 15 trenutno v Britanskem muzeju, 17 pa v Muzeju Viktorije in Alberta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so danes sporočili iz kraljeve palače, jih bodo sedaj za do šest let na ogled postavili v muzeju palače Manhyia v Kumasiju, sedežu kraljevine Ashanti.

“Zlati in srebrni predmeti, povezani s kraljevo palačo Asante, bodo kasneje letos razstavljeni v Kumasiju kot del dolgoročnega posojila Britanskega muzeja ter Muzeja Viktorije in Alberta. Številni od teh predmetov bodo prvič v zadnjih 150 letih na ogled v Gani,” sta v skupni izjavi objavila oba londonska muzeja.

Trije pomembni mejniki

Vrnitev predmetov sovpada s tremi mejniki kraljevine Ashanti: 150. obletnico vojne leta 1874, stoto obletnico vrnitve kralja Asanteheneja Agyemana Prempeha I. iz izgnanstva ter srebrnim jubilejem sedanjega kralja Asanteheneja Oseija Tuta II.

Poleg Gane se o vrnitvi skulptur in predmetov, ki so bili odtujeni starodavnemu kraljestvu Benin in so trenutno v muzejih ter pri zbiralcih umetnin po ZDA in Evropi, pogaja tudi Nigerija. Je pa sosednja republika Benin pred dve letoma prejela več deset predmetov, ki so jih leta 1892 iz Abomeya, glavnega mesta nekdanjega kraljestva Dahomey, odtujile takratne francoske kolonialne sile.

Britanska vrnitev zakladov Gani prihaja v času, ko je Grčija okrepila pritisk na Veliko Britanijo za vrnitev Partenonskih marmorjev. Skulpture je iz templja Partenon na Akropoli v Grčiji v začetku 19. stoletja odnesel britanski diplomat Thomas Bruce, grof Elgin. Atene vztrajajo, da so bili marmorji ukradeni, kar Velika Britanija zanika. To vprašanje je že desetletja vir razkola med državama.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!