Britanski kmetje pred parlamentom v Londonu v znak protesta postavili 49 strašil

Svet 22. Jan 202416:12 0 komentarjev
Protest kmetov v Londonu
Kmetje so pred britanskim parlamentom postavili 49 strašil. (Foto: PROFIMEDIA)

Britanski kmetje so nasproti parlamenta v Londonu postavili 49 strašil, ki predstavljajo 49 odstotkov kmetov, ki pravijo, da so blizu opustitvi kmetijske dejavnosti. Kmetje s strašili protestirajo proti domnevno nepoštenemu ravnanju šestih največjih trgovskih verig v Veliki Britaniji.

Organizatorji protesta menijo, da supermarketi britansko kmetijstvo spravljajo na kolena in da vladne politike niso uspele zagotoviti ustrezne podpore kmetom, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kmetje si želijo, da bi se supermarketi držali “poštenih” nabavnih dogovorov, vključno z odkupom dogovorjenih količin in pravočasnim plačilom dogovorjene kupnine brez izjeme.

Po njihovi oceni bodo mnogi kmetje v naslednjem letu zaradi nepoštenih nakupnih pogodb verig Tesco, Sainsbury’s, Asda, Morrisons, Aldi in Lidl pahnjeni na rob preživetja.

Protest je potekal v času, ko so zakonodajalci razpravljali o peticiji kmetov za prenovo kodeksa ravnanja v dobavni verigi živil.

“Prav je, da se britanskim kmetom in pridelovalcem plača pošteno ceno in naš pregled poštenosti dobavne verige bo pomagal nasloviti te pomisleke,” je dejal tiskovni predstavnik britanskega ministrstva za okolje, hrano in podeželje.

Predstavniki kmetijstva in živilstva so sicer lani poslali odprto pismo supermarketom, v katerem so med drugim zapisali, da supermarketi včasih zavrnejo pridelke v zadnjem trenutku, zaradi česar dobra hrana zgnije na polju. “Kmetje ostanejo brez plačila za svoje pridelke. Brez stabilnega in zanesljivega dohodka pa se borijo za preživetje,” so poudarili.

Protest kmetov v Londonu Protest kmetov v Londonu
Foto: PROFIMEDIA
Protest kmetov v Londonu Protest kmetov v Londonu
Foto: PROFIMEDIA
Protest kmetov v Londonu Protest kmetov v Londonu
Kmetje so pred britanskim parlamentom postavili 49 strašil. (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!