Johnson prestal glasovanje o nezaupnici in ostaja premier

Svet 06. Jun 202210:31 > 22:32 0 komentarjev
Boris Johnson
UK Parliament/Jessica Taylor/REUTERS

Britanski premier Boris Johnson je prestal glasovanje o nezaupnici v svoji konservativni stranki in tako ostaja premier. Johnson je bil tarča kritik v strankarskih vrstah zaradi zabav, ki so na Downing Streetu potekale v času zaprtja države zaradi covida-19.

Britanski konservativci so danes zvečer glasovali o nezaupnici premierju Borisu Johnsonu. Johnson je namreč tarča kritik zaradi zabav, ki so na Downing Streetu potekale v času zaprtja države zaradi covida. Tajno večerno glasovanje je pokazalo, da ima Johnson podporo 211 poslancev in poslank, 148 članov je glasovalo proti njemu.

V skladu s pravili konservativne stranke se o zaupnici predsedniku stranke glasuje, če 15 odstotkov poslancev, trenutno torej 54, pisno sporoči, da premierja ne podpirajo več. Nezaupnica je izglasovana, če zanjo glasuje najmanj 180 od trenutno skupno 359 torijskih poslancev. V tem primeru Johnson ne bi več zasedal položaja predsednika konservativne stranke, kar bi sprožilo volitve novega predsednika. Če nezaupnica ni izglasovana, pa v naslednjem letu ponovno glasovanje o nezaupnici ni več mogoče, poroča BBC.

Johnson je sicer še pred začetkom glasovanja nagovoril poslance svoje stranke in jih skušal prepričati, naj podprejo njegovo vodstvo. Obljubil je, da bo stranko znova “popeljal do zmage” in posvaril pred spuščanjem v “nesmiselno bratomorno razpravo” o prihodnosti konservativne stranke.

BBC je navedel primere bivših premierjev, ki so se kmalu po izglasovani zaupnici v stranki poslovili. Margaret Thatcher je na primer odstopila osem dni po izglasovani zaupnici, Theresa May je enako storila čez pol leta, medtem ko je John Major na parlamentarnih volitvah gladko izgubil proti laburistu Tonyju Blairu.

Stolček zamajala afera Partygate

Johnson je zaupanje med torijci izgubil po aferi Partygate, povezani s spornimi zabavami na Downing Streetu v času strogih omejitvenih ukrepov zaradi covida-19. Poročilo o aferi, ki je bilo objavljeno pred kratkim, je razkrilo nesprejemljivo obnašanje določenih britanskih politikov in uradnikov v času, ko je bilo na milijone Britancev prisiljenih prekiniti vse stike z bližnjimi zaradi ukrepov ob pandemiji. Johnson, ki mu je policija zaradi zabav naložila tudi globo, je po objavi poročila prevzel polno odgovornost za dogajanje in se opravičil, ni pa se odločil za odstop s položaja. Afera je skupaj z naraščanjem cen, ki je na Otoku povzročilo zgodovinski padec kupne moči, načela priljubljenost premierja in njegove stranke, ki je na lokalnih volitvah v začetku maja utrpela precejšnje izgube.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!