Britanski milijarder Branson poletel v vesolje

Svet 11. Jul 202116:28 > 22:56 0 komentarjev
Richard Branson
Joe Skipper/REUTERS

Britanski milijarder Richard Branson je na krovu vesoljskega plovila SpaceShipTwo Unity poletel v vesolje. Plovilo je 80 kilometrov visoko, na rob vesolja, vzletelo iz puščave New Mexico.

Vesoljsko letalo, na katerem je bil britanski poslovnež Richard Branson, dva pilota in še trije člani posadke, je poletelo v vesolje. Polet, ki je trajal poldrugo uro, je bilo mogoče v živo spremljati tudi na spletu.

Nosilno letalo podjetja Virgin Galactic je danes okoli 16.40 po srednjeevropskem času poletelo v vesolje. Vesoljsko letalo VSS Unity se je nato odcepilo od nosilnega in zagnalo svoj raketni motor. Dvignilo se je na višino okoli 86 kilometrov, v vesolju pa so bili nekaj minut in občutili breztežnost.

Kot je pred poletom povedal za BBC, si je v vesolje želel že kot otrok, zdaj pa upa, da bo lahko na sto tisoče ljudem omogočil, da bodo v prihodnjih 100 letih tja tudi poleteli. Pred poletom je še dejal, da želi oceniti to izkušnjo, preden jo bodo lahko prihodnje leto kupili tudi ostali.

Branson je sicer komercialne lete napovedal že leta 2004, ko je dejal, da bi lahko prvi potniki v vesolje poleteli leta 2007. Toda tehnične težave, vključno z nesrečo leta 2014, v kateri je umrl pilot, so projekt upočasnile in ga naredila za enega najzahtevnejših podvigov v njegovem življenju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!