Bruselj proti goljufijam s predlogi za posodobitev sistema DDV

Gospodarstvo 08. Dec 202214:35 0 komentarjev
Denar
PROFIMEDIA

Evropska komisija je danes predlagala vrsto ukrepov za posodobitev sistema davka na dodano vrednost (DDV) v EU. Cilj je boljša storitev za podjetja in večja odpornost na goljufije, v tem smislu v Bruslju kot priložnost vidijo digitalizacijo in jo spodbujajo.

Prav tako danes objavljene najnovejše številke o davčni vrzeli kažejo, da so države članice leta 2020 izgubile 93 milijard evrov prihodkov od DDV. Po zelo skromnih ocenah je četrtino tega zneska mogoče neposredno pripisati goljufijam na področju DDV, povezanih s trgovanjem znotraj EU.

Izgube močno vplivajo na javne finance v času, ko države članice prilagajajo svoje proračune, da bi se soočile z družbenimi in gospodarskimi posledicami aktualne rasti cen energentov ter ruske agresije v Ukrajini, so sporočili v Bruslju.

Ocenili so, da bodo danes predlagani ukrepi državam članicam pomagali ustvariti do 18 milijard evrov dodatnih prihodkov iz DDV na leto. Pomagali bodo tudi pri rasti podjetij, vključno z malimi in srednjimi.

Eden od predlogov je digitalno poročanje za namene DDV v realnem času na podlagi elektronskega izdajanja računov. To bo državam članicam zagotovilo dragocene informacije, potrebne za učinkovitejši boj proti goljufijam na področju DDV. Vrednost ukrepa je ocenjena na za 11 milijard evrov manjše letne izgube zaradi goljufij na področju DDV, nižji bodo tudi administrativni stroški.

Po novih pravilih bodo upravljalci spletnih platform, ki delujejo na področjih prevoza potnikov in kratkotrajnega oddajanja nastanitev v najem, odgovorni za pobiranje DDV in njegovo plačilo davčnim organom, če tega ne bodo storili ponudniki storitev. To bo po pojasnilih Bruslja prispevalo k bolj konkurenčnim pogojem za spletne in tradicionalne ponudnike kratkoročnega najema nastanitev in prevoza potnikov.

Podjetja s strankami v drugih državah članicah bi se morala po novem za namene DDV registrirati samo enkrat za celotno EU. Poleg tega bi lahko svoje obveznosti izpolnjevala prek enotnega spletnega portala v samo enem jeziku. Kot ocenjujejo v Bruslju, bi lahko podjetja, zlasti mala in srednje velika, na ta račun v desetih letih prihranila okoli 8,7 milijarde evrov samo pri stroških registracije in administracije.

Današnje predloge bo komisija posredovala v obravnavo Evropskemu parlamentu in Ekonomsko-socialnemu odboru.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!