Bruselj Unijo poziva k strožjim ukrepom ob izdajanju vizumov Rusom

Svet 30. Sep 202217:24 1 komentar
ruski potni list
PROFIMEDIA

Evropska komisija je danes pozvala obmejne organe in konzulate držav članic k strožjemu nadzoru prošenj ruskih državljanov za vizum za vstop v unijo. Bruselj državam v danes predstavljenih posodobljenih smernicah priporoča tudi usklajen in temeljit nadzor ruskih državljanov na zunanjih mejah unije.

Komisija je posodobljene smernice za države članice glede vizumskih postopkov za ruske državljane in njihov nadzor na mejah predstavila zaradi stopnjevanja ruske invazije v Ukrajini, med drugim z delno mobilizacijo v Rusiji in neveljavnimi referendumi. To je namreč botrovalo povečanju števila ljudi, ki bežijo iz Rusije.

Komisija poziva države članice k strožjim varnostnim pregledom ob izdajanju vizumov ruskim državljanom in poostrenemu nadzoru na mejah, ob tem pa opozarja, da je treba polno spoštovati evropsko azilno zakonodajo. Smernice članicam tudi priporočajo usklajen pristop pri obravnavi prošenj ruskih državljanov za vizume ter pri nadzoru na zunanjih mejah unije.

“Varnostna grožnja je realna in EU bo zaščitila sebe in svoje državljane,” je poudarila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Izpostavila je nujnost enotnega pristopa na zunanjih mejah unije do ruskih državljanov in tudi pri izdajanju vizumov za kratkoročno bivanje. “Obenem unija ne bo zaprla vrat tistim, ki resnično potrebujejo zaščito,” je zagotovila.

Smernice določajo, da morajo države članice preučiti pogoje za izdajanje schengenskih vizumov na restriktiven in koordiniran način. To velja tudi za tiste Ruse, ki bežijo iz Rusije pred delno mobilizacijo.

Bruselj za restriktivno upoštevanje humanitarnih izjem

Obmejna policija in država, ki je državljanu že izdala schengenski vizum, ga lahko tudi razveljavi, če za to obstaja podlaga. Če prosilec za vizum, denimo nekdo, ki beži pred mobilizacijo, načrtuje daljše bivanje v uniji, bi morali konzulati držav članic tak primer obravnavati v skladu z nacionalnimi pravili. V primeru vizumov za kratkoročno bivanje pa Bruselj konzulate poziva, naj restriktivno upoštevajo vse humanitarne izjeme. Države članice morajo same oceniti, ali imajo ruski državljani humanitarni razlog za izdajo vizuma.

Če ruski državljani zaprosijo za vizum zunaj Rusije, komisija priporoča, da te zahteve obravnavajo konzulati, pristojni za njihov kraj stalnega bivališča v Rusiji.

Komisija v smernicah še določa, da so letalski prevozniki odgovorni za pozorno pregledovanje potnih listin ruskih državljanov. Če se potnikom, ki so do EU prišli z letalom, zavrne vstop v unijo, jih je letalski prevoznik dolžan prepeljati nazaj v državo, od koder so odpotovali.

Države članice so 9. septembra potrdile zamrznitev sporazuma o poenostavljenem izdajanju vizumov med EU in Rusijo, kar pomeni, da ruski državljani zdaj precej težje pridobijo schengenske vizume. Vizumska taksa za ruske državljane namesto 35 stane 80 evrov. Podaljšal se je tudi čas obravnave prošenj za izdajo vizumov. Poleg tega je ruskim državljanom otežen dostop do vizumov, ki omogočajo večkratni vstop v schengensko območje. Komisija je smernice pri obravnavi prošenj za vizume za države članice predstavila že 9. septembra, danes pa jih je posodobila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje