V Acroniju stojijo trije od štirih obratov, kaj je s 1.300 zaposlenimi?

Sij Acroni
Borut Živulović/BOBO

Jeseniški proizvajalec nerjavnih jekel Acroni, ki je del skupine Slovenska industrija jekla (SIJ), je zaradi visokih cen energentov začasno zaprl tri od štirih obratov in zmanjšal proizvodnjo za tretjino. Zaposleni – 1.300 jih je – koristijo ure, dopust, nekatere pošiljajo na čakanje. Odpuščanj ne bo, zagotavljajo v podjetju.

V skupini Slovenska industrija jekla (SIJ), ki je v ruski lasti, so se zaradi visokih stroškov energentov med prvimi v Sloveniji odločili za krčenje proizvodnje (že od lani ima zmanjšano proizvodnjo kidričevski Talum, ki zdaj dodatno zmanjšuje). Razlog so rastoče cene energentov in negotovost, ali bi kupci sprejeli višje cene (torej, ali bi lahko povišane stroške prelili v cene). Na vprašanje, ali je razlog tudi v zmanjševanju količine naročil, v podjetju odgovarjajo, da bo ohlajanje evropskega gospodarstva verjetno vplivalo tudi na raven naročil v mesecih do konca leta.

Ta mesec proizvodnjo zmanjšujejo za približno tretjino, od oktobra do decembra pa načrtujejo okrog 40 odstotkov manjši obseg proizvodnje. 

Začasno ustavljeni trije od štirih obratov

Za zdaj so zmanjševanje omejili na jeseniški Acroni, ki ima 1.300 zaposlenih. Kot pojasnjujejo, je proizvodni proces sestavljen iz več zaporednih tehnoloških faz, ki potekajo v štirih obratih:

  • izdelava jekla v elektroobločni peči v obratu jeklarna,
  • valjanje slabov v plošče in kolobarje v obratu vroča valjarna,
  • predelava toplovaljanih trakov v končne izdelke v obratu hladna valjarna,
  • predelava vroče valjanih plošč v končne izdelke v obratu predelava debele pločevine.

Prva dva obrata so začasno ustavili 17. septembra, ta teden pa še četrtega. Jutri bodo prva dva obrata ponovno zagnali. Vse štiri obrate bodo izmenično zaustavljali vsak mesec do konca leta, pravijo.

Železarna Acroni Jesenice
Železarno so v Sloveniji veliki porabniki plina / Srdjan Živulović/Bobo

Koriščenje ur, dopust, čakanje, skrajšan delovnik

Kljub močnemu zmanjšanju proizvodnje pa v SIJ ne načrtujejo odpuščanj, zaposlenim za določen čas bodo podaljšali zaposlitev, v podjetju – seveda glede na potrebe – tudi zaposlujejo. Kako imajo torej danes, ko so zaprti trije od štirih obratov, organizirano delo 1.300 zaposlenih?

Kot pravijo, so zaposleni, katerih delo je neposredno vezano na proizvodnjo (teh je več kot tisoč), prejeli odločbe za začasno prerazporejen delovni čas. “Zaposleni primarno koristijo ure in letni dopust, tisti, ki tega nimajo, pa bodo za čas mirovanja proizvodnje prejeli odločbo o čakanju na delo doma skladno z veljavno zakonodajo.” Koliko je takih, ki so oziroma bodo šli na čakanje, niso pojasnili.

Od oktobra dalje uvajajo tudi skrajšan delovni čas za zaposlene v režijskih službah, ki predstavljajo okoli desetino vseh (torej okoli 130).

Podobno naj bi postopali tudi v drugih družbah v skupini. Kaj bo prihodnje leto, ni znano. V podjetju pravijo, da imajo zakupljen del energentov.

Subvencije za čakanje na delo?

Zaradi negotovih razmer in energetske krize delodajalci pričakujejo, da bo vlada ponovno uvedla ukrep subvencioniranja čakanja na delo, kot v času epidemije koronavirusa. V začetku septembra so z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) po enem od sestankov s predsednikom vlade Robertom Golobom sporočili, da je ta napovedal ukrepe (tudi čakanje na delo) že v oktobru.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.