Brutalno pretepen novinar za N1: Imam devet šivov, a sem si vse zapomnil

Svet 21. Avg 202313:51 4 komentarji
novinar Mirza Dervišević
N1

Politični pritisk, grožnje s smrtjo, spletno nasilje – vse to doživljajo novinarji v Bosni in Hercegovini. Nasilje se ne konča le na verbalni ravni, ampak novinarje napadejo tudi fizično. V Brčkem tako odmeva nedavni napad na novinarja Mirzo Derviševića.

Novinarja Mirzo Derviševića so sinoči napadli. Napad se je zgodil okoli 22. ure, ko se je Dervišević z mamo vračal z družinskega srečanja.

Napadalec ga je udaril od zadaj. “Obrnil sem se in ga pogledal. Imel je rumeno podkapo, videl sem železni bokser. Tukaj so vidne posledice, dobil sem šest šivov,” je opisal napad in pokazal na svoj obraz. “Ker sem se med študijem ukvarjal z borilnimi veščinami, sem stekel za napadalcem, ki ga je v stranski ulici že čakal avto za pobeg. Dohitel sem ga in udaril,” je Dervišević pripovedoval za N1 Sarajevo.

Napadalec se je maščeval. Derviševiću je postalo slabo, izgubil je sapo.

Poškodovanega novinarja so sprejeli na urgenco v kraju Brčko. Prepričan je, da so ga napadli zaradi njegovega dela, zato je nočitev v bolnišnici zavrnil. Pisal je namreč tudi o njej. “Direktor tega zdravstvenega zavoda je Harmonikar, kakor mu rečemo. Pogosto smo ga kritizirali. Zaradi tega sem se bal in nisem želel prenočiti tam,” je poudaril.

novinar Mirza Dervišević
N1

“Spomnim se sivega avtomobila znamke Peugeot. Opisal sem ga policistom. Iskreno menim, da gre za preprost primer. Imajo znamko in barvo avtomobila ter vedo, v katero smer je šel. Brčko ima dober sistem videonadzora,” je poudaril novinar.

Na portalu Times je Dervišević kritiziral politične elite v Brčkem. Njegovi zadnji prispevki so povezani z menjavo sedanjega župana in političnimi potezami nekdanjega župana Eseda Kadrića.

Za napadi in grožnjami v 70 odstotkih stojijo politiki ter osebe na položajih

“Reakcija pristojnih institucij na odkritja in kaznovanje odgovornih bi morala pokazati, da je Brčko del Bosne in Hercegovine, kjer imamo ničelno toleranco do vseh nasilnih dejanj, ne glede na motiv, še posebej če je povezano s poročanjem medijev,” so sporočile oblasti iz Brčkega.

Na policiji pravijo, da izvajajo vse ukrepe. Dervišević jim je podrobno opisal dogajanje.

Društvo novinarjev Bosne in Hercegovine je napad ocenilo kot skrb vzbujajoč, zahteva takojšen odziv. Za napadi in grožnjami v BiH v kar 70 odstotkih stojijo politiki ter osebe na javnih položajih.

Le redki primeri dočakajo sodni epilog

Napad na Mirzo Derviševića ni osamljen primer. Pred enim mesecem so v Sarajevu neznanci vlomili v stanovanji enega od urednikov in novinarke Žurnala. Vlomilci so odnesli dva prenosna računalnika. Marca so poškodovali avtomobila novinarja Nikole Morača in urednika portala Buka Aleksandra Trifunovića. Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik pa ju je obtožil, da sta napad organizirala sama.

Analize kažejo, da so se politični pritiski in napadi na novinarje lani v primerjavi z letom 2021 povečali za 40 odstotkov. Podoben trend se nakazuje tudi za leto 2023. Primeri le redko pridejo na sodišče, poudarjajo novinarji BiH. Eden redkih primerov, ki je dočakal sodni epilog, je sodba Nedeljku Dukiću. Zaradi umora Vladimirja Kovačevića je bil obsojen na štiri leta zapora.

Napadeni novinar Dervišević dvomi, da bodo napadalci stopili pred sodnika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje