Na Hrvaškem manj napadov na novinarje kot drugod na Balkanu

Svet 28. Jul 202120:01 0 komentarjev
Novinarstvo
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Na Hrvaškem je bilo lani tarča groženj in fizičnih napadov 12 novinarjev, je pokazala raziskava regionalne platforme Safe Journalism, ki so jo danes predstavili v Zagrebu. V primerjavi z drugimi državami Zahodnega Balkana so na Hrvaškem zabeležili najmanj napadov na novinarje. So pa po drugi strani na Hrvaškem velika težava strateške tožbe.

Na Hrvaškem je bilo lani pet fizičnih napadov na novinarje, dve grožnji s smrtjo ter pet drugih groženj in nadlegovanj, je povedala avtorica raziskave Monika Kutri. Poudarila je, da se je v primerjavi z letom 2019 zvišalo število fizičnih napadov na novinarje.

Dodala je, da so od leta 2014, ko so začeli s projektom Safe Journalism (Varno novinarstvo), zabeležili skupno 72 napadov na novinarje na Hrvaškem. Tarča fizičnih napadov so pogosteje ženske. Novinarke so deležne tudi verbalnih žalitev s strani različnih uradnikov, kar v raziskavi sicer niso obravnavali, če ni šlo za napad. Raziskavo so objavili tudi na spletni strani hrvaškega novinarskega društva (HND).

Stanje je najslabše v Srbiji

Ko gre za napade na novinarje v drugih balkanskih državah, je stanje najslabše v Srbiji, kjer so od leta 2014 zabeležili 318 napadov. V Bosni in Hercegovini jih je bilo 188, na Kosovem 137, v Severni Makedoniji 71 in Črni gori 55. V Albaniji je bilo 17 napadov, a se je ta država vključila v projekt šele leta 2019, je pojasnila Kutrijeva.

Se pa na Hrvaškem med vsemi državami, vključenimi v projekt, novinarji najpogosteje soočajo s t. i. strateškim vlaganjem tožb s ciljem zastraševanja, finančnega in administrativnega izčrpavanja ter posledično utišanja kritičnih medijev (SLAPP tožbe), je opozoril predsednik HND Hrvoje Zovko. Ponovno je izpostavil, da je proti hrvaškim novinarjem in medijem aktivnih več kot 1.000 tožb.

Kot je poudaril, hrvaški novinarji živijo in delajo v okolju, v katerem so označeni kot glavni dežurni krivci za vse. “Neizvajanje pravosodnih postopkov zaradi napadov na novinarje in ustvarjanje gonje s strani vodilnih ljudi v državi, ki pogosto verbalno napadajo kolegice in kolege, so gorivo za številne napade, ki smo jim bili priče”, je dejal Zovko.

Na novinarski konferenci so spomnili tudi, da se sodni postopki v nekaterih primerih fizičnih napadov, v katerih so bili hrvaški novinarji huje ranjeni, niso začeli več kot deset let po napadu. Med drugim še vedno niso razkriti resnični naročniki umora lastnika in urednika tednika Nacional Iva Pukanića iz leta 2008.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!