C&A zapušča Srbijo: “Smo tarča prevare”

Gospodarstvo 07. Jul 202206:37 > 09:10 0 komentarjev
C&A
PROFIMEDIA

Podjetje C&A Srbija je razglasilo stečaj, potem ko je, kot so sporočili s sedeža podjetja v Nemčiji, postalo tarča organizirane carinske goljufije neznanih storilcev. Zapira se vseh 14 trgovin, družba pa zapušča srbski trg.

“Storilci so sistematično izvedli več kot 300 goljufivih dejanj, ki kršijo carinske predpise Srbije. Ta odločitev zadeva 14 trgovin in približno 135 zaposlenih v Srbiji. Okoliščine so zelo specifične in veljajo samo za to državo. To na noben način ne zadeva drugih trgov, na katerih deluje C&A,” so sporočili iz družbe s sedežem v Düsseldorfu, ko se je izvedelo, da se trgovine te znamke v Srbiji zapirajo.

Eden od storilcev je poslovni partner podjetja, medtem ko ostali ostajajo neznani. “Omenjeni storilci so od leta 2014 do 2021 sistematično izvedli več kot 300 goljufivih dejanj uvoza, pri čemer so zlorabili logotip podjetja C&A, ugodnosti carinskega statusa in pooblastila za zastopanje carinskega zastopnika podjetja C&A v Srbiji,” so še sporočili. Kaznivo dejanje so odkrili oktobra 2021, ko so srbski carinski organi podjetje prvič obvestili.

Navedli so, da so po večmesečni preiskavi in kljub dokazom, da C&A ne bi smel nositi posledic tega kaznivega dejanja, carinski organi Srbije zavzeli stališče, da je družba C&A Srbija odgovorna za plačilo carine za blago, ki je bilo prijavljeno kot del goljufivega uvoza.

Ko so razmere preučili, je vodstvo C&A Srbija ugotovilo, da ne more prevzeti tveganj nadaljnjega izpodbijanja pravnega položaja, ki ga zastopajo organi Republike Srbije. Zaradi finančnega obsega terjatev prodi podjetju so bili prisiljeni razglasiti insolventnost. Nadaljnje postopke bo tako vodil stečajni upravitelj.

Srbski tabloid Blic je objavil, da je država odkrila, da je to podjetje skoraj sedem let tihotapilo kitajsko blago in s tem srbski proračun oškodovalo za šest milijonov evrov. “Skoraj sedem let so delovali protizakonito skupaj z avstrijskim logističnim podjetjem Quehenberger. Skupaj so dosegli, da so pretihotapljeno kitajsko blago ožigosali za svoje. Podjetje se je preimenovalo po tem, ko je carina sprožila postopek, da bi ohranili svoj ugled in nadaljevali delo v Srbiji,” je povedal vir Blica.

C&A ima več kot 1.300 trgovin v 18 evropskih državah in več kot 25.000 zaposlenih. Prvo trgovino v Srbiji so odprli leta 2012.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!