Čavajdi bo Hrvaška vendarle plačala prekinitev nosečnosti v Sloveniji

Slovenija 18. Maj 202209:43 > 10:26
Mirela Čavajda
Luka Šangulin/INDEX

Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje bo Mireli Čavajda vendarle plačal stroške prekinitve nosečnosti v Sloveniji. Ali bo morala 39-letna nosečnica stroške zdravljenja plačati sama, ni bilo jasno vse do danes. Zavod lahko zdravstveno storitev v tujini namreč financira le takrat, ko zdravljenja ni mogoče izvesti na Hrvaškem, Čavajdi pa je ena od hrvaških klinik ponudila umetno sprožitev poroda. Ker Čavajda ne želi poroda, ampak prekinitev nosečnosti, je tako obstajala možnost, da bi to za HZZO pomenilo, da je zavrnila zdravstveno storitev na Hrvaškem.

Potem ko je Jutarnji list poročal, da obstaja možnost, da Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje (HZZO) nosečnici Mireli Čavajda morda ne bo plačal stroškov prekinitve nosečnosti v Sloveniji, je zavod sporočil, da ji bodo stroške zdravljenja le pokrili. “Bivanje v ljubljanski bolnišnici bo krito iz skladov zdravstvenega zavarovanja v skladu z določili, ki urejajo financiranje stroškov zdravljenja in zdravstvenih posegov hrvaških zdravstvenih zavarovancev v tujini,” je po poročanju Jutarnjega lista sporočil HZZO.

Ali bo morala Čavajda stroške prekinitve nosečnosti v Sloveniji nositi sama, pa ni bilo jasno vse do danes, kljub temu da gre za nujen primer. Jutarnji list je zjutraj poročal, da so hrvaške bolnišnice zavod obvestile, da je stroka Čavajdi ponudila potreben in ustrezen poseg, ko ji je ena izmed hrvaških klinik ponudila umetno sprožitev poroda. “Gospe je bilo ponujeno vse, kar ji hrvaška stroka v tem trenutku lahko ponudi. Gre za sprožen porod, med katerim bo otrok zaradi svojega stanja verjetno umrl,” je komentiral hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Ker Čavajda ne želi poroda, ampak prekinitev nosečnosti, je obstajala možnost, da bo to za HZZO pomenilo, da je zavrnila zdravstveno storitev na Hrvaškem. Zakon namreč določa, da HZZO financira storitve v tujini le takrat, ko zdravljenja ni mogoče izvesti na Hrvaškem, lahko pa ga uspešno izvedemo v tujini.

Stroški prekinitve nosečnosti v Sloveniji znašajo približno pet tisoč evrov.

“Če je odločitev Čavajde, da se poseg izvede izven Hrvaške, jo bo zdravstveni sistem podprl, stroške pa bo nosil HZZO, kot v vseh drugih primerih, ko se zdravstveni posegi hrvaških zavarovancev v tujini izvajajo iz upravičenih razlogov,” je pred tednom dni dejal hrvaški minister za zdravje Beroš in Čavajdi svetoval, naj se oglasi v eno od bolnišnic in s strokovnjaki dogovori o opravljanju posega.

Čavajda je minuli petek na HZZO poslala zahtevo, poleg zdravniške dokumentacije pa je posredovala tudi dokumentacijo dveh ustanov, klinik KB Sveti Duh in KBC Zagreb. Prva je v mnenju zapisala, da glede na to, da zahtevanega postopka ne morejo opraviti, predlagajo, da ga opravi v tujini. Druga pa je kot razlog odhoda v tujino navedla feticid in porod, še piše Jutarnji list in dodaja, da je bil v tej bolnišnici po neuradnih informacijah eden od zdravnikov pripravljen pomagati, a naj bi mu dali navodila, naj tega ne stori.

V HZZO so za Jutarnji list neuradno dejali, da klinika Petrova, ki deluje v okviru KBC Zagreb, ni poslala mnenja, v katerem bi nedvoumno zapisali, da ne morejo opraviti prekinitve nosečnosti, ker nimajo ustreznega kadra. Zavod pa lahko odobri strošek samo s takšnim potrdilom.

Spomnimo, da je Mireli drugostopenjska komisija univerzitetnega kliničnega centra v Zagrebu pred tednom dni odobrila opravljanje abortusa na Hrvaškem, pa je bila njena odvetnica Vanja Jurić že takrat skeptična. Jurić je za medije takrat dejala, da je odločitev komisije le načelna in da njenega problema – kljub nujnosti – ne rešuje, saj še vedno ni znano, kdo bo postopek dejansko izvedel.

Spomnimo, da so plodu v trebuhu 39-letne Čavajde v 24. tednu nosečnosti diagnosticirali agresivni maligni tumor, zaradi katerega je pričakovati, da otrok poroda ne bi preživel oziroma se bo rodil z zelo hudimi okvarami. Potem ko je za prekinitev nosečnosti zaprosila v štirih zagrebških bolnišnicah in bila zavrnjena, je prošnjo za opravljanje posega vložila v Sloveniji.

Kot smo poročali, je konzilij za razvojne nepravilnosti na UKC Ljubljana prižgal zeleno luč za opravljanje splava, poseg pa je odobrila tudi komisija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.