Cepljeni z Janssenom? Za smučanje v Avstriji potreben poživitveni odmerek

Svet 03. Jan 202220:16 1 komentar
avstrijski ledenik
Profimedia

V Avstriji od danes veljajo nova pravila za cepljene s cepivom Janssen, edinim cepivom proti covidu, pri katerem je za polno cepljenost dovolj en odmerek.

Od 3. januarja dalje Avstrija enega odmerka cepiva Janssen ne priznava več kot polno cepljenje. Za izpolnjevanje pogoja cepljenosti je v primeru Janssena potreben poživitveni odmerek.

Cepljeni z Janssenom bodo sicer še vedno lahko vstopili v Avstrijo, če bodo predložili negativni izvid testa PCR, ki ni starejši od 72 ur.

Vendar pa brez poživitvenega odmerka ne bodo mogli obiskati smučišč, hotelov, restavracij in drugih javnih prostorov. Za obisk teh je namreč pogoj polna cepljenost ali prebolelost (nem. 2G).

V Avstriji so sicer kljub pogoju PC na vseh javnih mestih v zaprtih prostorih, vključno z vzpenjačami in žičniškimi napravami, obvezne maske tipa FFP2.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob tem priporočajo, naj imajo cepljeni z Janssenom in s poživitvenim odmerkom na potovanju v tujino s seboj tudi staro covidno potrdilo. Ker je Janssen enoodmerno cepivo, namreč lahko pride do težav pri prehodu meje. Te osebe imajo v covidnem potrdilu zapisano število odmerkov 1/1. Potem ko se takšna oseba cepi s poživitvenim odmerkom proizvajalca Pfizer ali Moderna, ima v potrdilu zapisano število odmerkov 2/2, medtem ko imajo preostali, ki so cepljeni s cepivi po dvoodmerni shemi, v potrdilu napisano 3/3.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje