Česa ne smete peljati čez hrvaško mejo in kaj morate v izogib kazni prijaviti?

Svet 03. Jan 202313:16 5 komentarjev
Profimedia

Hrvaška je s 1. januarjem vstopila v schengensko in evrsko območje. Kakšna pravila ob vstopu na Hrvaško iz tretjih držav bodo veljala po novem? Kaj morate prijaviti, česa ne in kolikšne količine blaga lahko peljete čez hrvaško mejo, če prihajate iz na primer Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore? Hrvaški mediji so pripravili seznam.

O zgodovinskem vstopu Hrvaške v schengensko in evrsko območje poročajo mediji z vsega sveta. Do 14. januarja na Hrvaškem velja tudi prehodno obdobje, ko bodo v rabi tako kune kot evri, pri tem pa se uporablja fiksni tečaj: 1 evro = 7,53450 kune.

A marsikdo se sprašuje, kakšna pravila veljajo, če na Hrvaško (oziroma območje schengena) vstopate iz tretjih držav? Česa v svoji prtljagi ne smete nesti čez mejo in kakšne so kazni? Koliko škatlic cigaret imate lahko v avtu, koliko žgane pijače, kako je z vnosom hrane? Hrvaški Večernji list je pripravil seznam, kaj lahko in česa ne smete vnesti na Hrvaško in s tem v območje schengena.

Seznam se nanaša na vnos blaga iz držav zunaj EU (z izjemo Švice, Islandije, Norveške, San Marina, Andore in Liechtensteina), za katere veljajo enaka pravila kot pri prevozu blaga znotraj EU, omejitev pa ni.

Ob uvozu blaga iz tretjih držav vrednost blaga po osebi v zračnem in pomorskem prometu ne sme preseči 3.200 hrvaških kun oziroma slabih 424 evrov. V vseh drugih oblikah prevoza, kamor sodi tudi cestni promet, velja omejitev 2.200 hrvaških kun oziroma slabih 291 evrov. Za potnike, mlajše od 15 let, je ta omejitev nižja: 1.100 hrvaških kun oziroma 146 evrov, velja pa za vse vrste prometa.

Kaj bo drugače za potnike iz Slovenije, si preberite v članku Hrvaška vstopila v schengen, kaj se spreminja za potnike iz Slovenije? 

Profimedia

Tobak in alkoholne pijače

Če potujete z letalom, lahko v Republiko Hrvaško prinesete do 200 cigaret, 100 cigaril, 50 cigar in 250 gramov tobaka za kajenje. V cestnem in železniškem prometu je ta omejitev manjša, in sicer 40 cigaret, 20 cigaril, 10 cigar in 50 gramov tobaka za kajenje po osebi. Vsi potniki imajo lahko pri sebi 50 gramov tobačnega proizvoda za gretje (e-cigarete), 10 mililitrov e-tekočine in 50 gramov t. i. novih tobačnih izdelkov, ki so opredeljeni v 94. odstavku hrvaškega zakona o trošarinah.

Pri alkoholnih pijačah veljajo enaka pravila tako za cestni kot zračni in pomorski promet: vsi potniki lahko v območje EU vnesejo do 16 litrov piva, štiri litre vina, dva litra alkoholnih pijač z manj kot 22 odstotki alkohola ter liter alkoholne pijače z višjo vsebnostjo alkohola.

Ob plačilu trošarine lahko osebe, starejše od 17 let, v območje EU vnesejo do 800 cigaret, 4.000 cigaril, 200 cigar, kilogram tobaka, 10 litrov žganih pijač, 90 litrov vina, 110 litrov piva in 100 mililitrov e-tekočin za kajenje. Vnos tobačnih izdelkov in alkoholnih pijač v količinah, ki so večje od zgoraj navedenih, ni mogoč niti ob doplačilu.

Več o pravilih za vnosu blaga iz tretjih držav v države EU in pri prehodu med državami EU, preberite na uradnem spletnišču EU.

Meso, ribe, sir, jajca in drugi proizvodi živalskega ter rastlinskega izvora

Ker carinski uslužbenci izvajajo redne kontrole proizvodov živalskega izvora, ki so del potniške prtljage, mesa, mleka in mlečnih ter mesnih proizvodov ni dovoljeno uvažati.

Po osebi je dovoljen vnos do 20 kilogramov sveže, sušene, kuhane, osoljene ali dimljene ribe, kozic, rakov in dagenj. Vsak potnik ima lahko pri sebi tudi do dva kilograma medu, jajc in jajčnih izdelkov, polžjega mesa, žabjih krakov.

Pri vnosu  rastlin in rastlinskih proizvodov, torej svežega sadja, zelenjave, rezanega cvetja hrvaška carina ne navaja količinskih omejitev po potniku, je pa potrebno predložiti fitosanitarno spričevalo, ki dokazuje, da je proizvod prost posameznih škodljivih organizmov, blago pa mora biti tudi ustrezno pregledano s strani pristojnih organov na meji. Vnos semenskega krompirja in sadik vinske trte ali citrusov ni dovoljen.

Profimedia

Hrana za dojenčke in hišne ljubljenčke, kolači, sladkarije, gorivo

Potniki iz tretjih držav lahko v Republiko Hrvaško vnesejo do dva kilograma mleka v prahu za dojenčke oziroma mlečnih nadomestkov ter posebne hrane, ki se uporablja iz zdravstvenih razlogov. Enaka omejitev velja za vnos hrane za hišne ljubljenčke, ki je v rabi iz zdravstvenih razlogov ob pogoju, da je pred uporabo ni treba hraniti v hladilniku.

Kruh, kolače, kekse, vaflje, toaste in podobne pečene proizvode z manj kot 20 odstotki predelanih mlečnih proizvodov in jajc, ki se hranijo na sobni temperaturi, lahko vsi potniki na Hrvaško vnesejo v neomejenih količinah.

Dobra novica za sladkosnede: omejitve ne veljajo za vnos mnogih drugih izdelkov, kot so čokolade in slaščice ter sladkarije z manj kot 50 odstotki predelanih mlečnih in jajčnih proizvodov. Enako velja za prehranske dodatke, ki so pakirani za končnega uporabnika, vsebujejo pa manjše količine (manj do 20 odstotkov) predelanih proizvodov živalskega izvora. Olive, testenine in rezance, jušne koncentrate in ojačevalce okusa iz tretjih držav prav tako lahko uvažate v neomejenih količinah.

Pri gorivu velja naslednje: v plastičnih sodih je dovoljen vnos do deset litrov goriva, ki je identično tistemu, ki je v vašem vozilu. Torej če imate vozilo na bencin, ne morete uvoziti dizelskega goriva iz tretjih držav.

Zdravila

Dovoljen je uvoz zdravil za osebno rabo potnika in v količinah, potrebnih za zdravljenje do največ mesec dni. Zdravila morajo odobriti pooblaščeni uradi države proizvajalke. Ob vnosu zdravil iz tretje države morate imeti pri sebi vso potrebno zdravstveno dokumentacijo (prepis zgodovine bolezni, zdravniška potrdila).

Profimedia

Kaj če blaga ne prijavite?

Kot navajajo hrvaški mediji, predvidene kazni za neupoštevanje pravil lahko znašajo tudi 100 tisoč kun, kar je več kot 13.270 evrov. Višina kazni je odvisna od tega, kaj so potniki želeli in kako velike količine pretihotapiti. Za prekršek neprijavljenega blaga je predvidena kazen za fizične osebe od 263 do 6. 636 evrov. Za vnos ali poskus vnosa blaga v carinsko območje Evropske unije na prikriti način ali izvoz oziroma poskus izvoza blaga v carinsko območje EU na skriti način in brez ustrezne carinske deklaracije je predvidena kazen od 3.000 do 100 tisoč kun (398 do 13.272 evrov). Ob tem mediji navajajo naslednje primere kazni: 5.100 hrvaških kun (okoli 676 evrov) za vnos dveh vreč zelja s skupno težo 15 kilogramov, 3.500 kun (približno 464 evrov) za tri buče, 4.000 kun (približno 530 evrov) za tri akumulatorje in 22 tisoč kun (približno 2.919 evrov) za šest kilogramov svežega in pet kilogramov suhega mesa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje