Češka vladajoča stranka pripravljena za (počasen) prehod v opozicijo

Svet 12. Okt 202118:00 0 komentarjev
Andrej Babiš
Johanna Geron/Reuters

Dosedanji češki premier Andrej Babiš je kljub porazu njegove stranke na volitvah dejal, da mu je predsednik države Miloš Zeman na njunem srečanju obljubil mandat za sestavo vlade. So pa iz stranke sporočili, da prenosa oblasti ne bodo blokirali.

Srednjeevropska država bo morala počakati še nekaj tednov ali mesecev, preden bo nova vlada, ki jo vodi opozicija, prevzela oblast, saj bi lahko stranka Ano, ki je na volitvah za las izgubila, a bila kot posamezna stranka najboljša, skušala zbrisati vladajočo koalicijo.

Dejstvo, da je opozicija skupaj osvojila večino sedežev v spodnjem domu, vse bolj širi prepričanje, da bo prevladala, je v torek dejal poslanec Ano Jaroslav Faltynek. Po njegovih besedah pa njegova stranka ne bo poskušala blokirati prenosa oblasti. “Lahko štejemo do 108,” je dejal Faltynek. “Zato pričakujemo, da bomo končali v opoziciji.”

Dosedanji češki premier Andrej Babiš pa je dejal, da mu je predsednik države Miloš Zeman na srečanju obljubil, da mu bo podelil mandat za sestavo vlade.

Babiševi stranki Ano se je na nedavnih parlamentarnih volitvah za las izmuznila zmaga, ki jo je osvojilo liberalno-konservativno opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj). To bo imelo v 200-članskem parlamentu 108 poslancev.

Babiš pripravljen iti tudi v opozicijo

Češki predsednik Zeman je sicer napovedal, da bo mandat najprej poveril vodji stranke, ki bo dobila največ glasov, in ne zavezništvu, kar pomeni, da bi najprej mandat prejel Babiš. Ta bi sicer glede na razmerja v parlamentu le težko sestavil vlado.

“Ko sem govoril s predsednikom v nedeljo, je rekel, da mi bo, ko bo napočil čas, poveril mandat za sestavo vlade,” je danes dejal Babiš in dodal, da bo potem njegova odločitev, ali bo mandat sprejel ali ne. Dejal je še, da je pripravljen iti tudi v opozicijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mandat v sili podeli predsednik spodnjega doma parlamenta

Predsednik države ima po volitvah na Češkem odločilno vlogo, saj mora podeliti mandat za sestavo vlade. Kmalu po srečanju so Zemana v nedeljo odpeljali v bolnišnico, kjer ga zdravijo na oddelku intenzivne nege. Če bi bil opravilno nesposoben, bi to nalogo prevzel predsednik spodnjega doma parlamenta.

Iz bolnišnice v Pragi, kjer zdravijo predsednika, so danes sporočili, da je njegovo stanje stabilno in da ostaja nespremenjeno. Po poročanju medijev naj bi imel 77-letni predsednik težave z jetri, v bolnišnici pa bi lahko ostal več tednov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!