Češka zavrnila uzakonitev porok istospolnih parov: To je žalosten dan za enakost

Svet 29. Feb 202410:28 2 komentarja
Mavrična zastava
Foto: PROFIMEDIA

Spodnji dom češkega parlamenta je včeraj zavrnil predlog o uzakonitvi istospolnih porok. Ob tem so istospolnim partnerjem dovolil posvojitev v primeru, da je eden od njiju biološki starš otroka.

Češka včeraj ni potrdila predloga o uzakonitvi porok istospolnih parov. Istospolni partnerji lahko v državi od leta 2006 sklenejo partnersko zvezo, ne morejo pa imeti skupnega premoženja ali prejemati vdovske pokojnine. So pa istospolnim partnerjem dovolili posvojitev v primeru, da je eden od partnerjev biološki starš otroka.

Skupina Jsme Fer, ki se zavzema za uzakonitev istospolnih porok na Češkem, je na omrežju X obsodila odločitev poslancev. “To je žalosten dan za pravičnost in enakost v naši državi,” je še zapisala.

Sodeč po raziskavi, ki jo je lani med 834 udeleženci opravil praški inštitut za javnomnenjske raziskave CVVM, je 58 odstotkov vprašanih podprlo uzakonitev zakonske zveze za vse, 38 odstotkov jih je bilo proti, preostali pa so bili neopredeljeni,

Številne članice Evropske unije sicer že dovoljujejo istospolne poroke – med njimi tudi Slovenija. Nazadnje je v začetku meseca poroke istospolnih partnerjev odobril tudi grški parlament.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje