Čez dve leti enotni polnilci telefonov v EU: časovnica in potek prehoda

Gospodarstvo 02. Jan 202315:15 1 komentar
PROFIMEDIA

Najkasneje do 28. decembra 2024 bodo morale biti vse v evropski direktivi določene elektronske naprave opremljene s priključkom in polnilcem USB-C. Ta namreč postaja standardni polnilni kabel za male elektronske naprave v EU. Izjema so prenosniki, ki imajo rok do 28. aprila 2026. Cilj EU je tudi zmanjševanje količin e-odpadkov. Kaj pa brezžično polnjenje?

V veljavo so stopili novi predpisi, ki jih je Evropski parlament potrdil oktobra in določajo, da bo USB-C postal standardni polnilni kabel za male elektronske naprave. Z enotnimi polnilci bodo morale biti opremljene vse v evropski direktivi določene kategorije naprav najkasneje do 28. decembra 2024. Izjema so prenosniki, ki imajo rok do 28. aprila 2026. EU vpeljuje univerzalni polnilec z namenom doseganja okoljskih ciljev, nižanja stroškov pa tudi poenostavljanja načina polnjenja vseh elektronskih naprav, piše Politico.

Spremembi se je od vsega začetka najbolj upiral tehnološki velikan Apple, sedaj pa se bo očitno moral prilagoditi na zahteve EU.

Kakšna je časovnica in potek prehoda?

Nova evropska direktiva določa 13 elektronskih naprav, ki bodo morale biti po 28. decembru opremljene s polnilcem tipa USB-C.

Enotne polnilce USB-C bodo tako morali imeti pametni telefoni, tablice, digitalne kamere, slušalke, slušalke z mikrofonom, igralne konzole, prenosni zvočniki, e-bralniki, tipkovnice, miške, prenosne navigacijske naprave, ušesne slušalke in prenosniki.

Kakšna je časovnica prehoda?

Do 28. decembra 2023 morajo države določila direktive prenesti v svojo zakonodajo.

28. decembra 2024 pa bodo morale biti vse naštete naprave, razen prenosnikov, že opremljene z USB-C priključki in kabli. Za prenosnike je skrajni rok prilagoditve nekoliko daljši, in sicer 28. april 2026.

Evropska komisija bo lahko nove kategorije naprav prvič dodala leta 2025, nato pa bo sezname kategorij posodabljala na pet let.

Kaj sprememba pomeni za Applove naprave?

Apple se je ves čas močno upiral uvedbi USB-C standarda v EU. Opozarjali so namreč, da bodo okoljske koristi uvedbe enotnega priključka znašale zgolj 13 milijonov evrov, na drugi strani pa bodo zadušile inovacije na področju polnilne tehnologije v vrednosti 1,5 milijarde evrov. EU so pozvali, da zato še enkrat preučijo oz. spremenijo določila direktive, česar pa EU ni upoštevala, še piše Politico.

Apple se bo moral zato prilagoditi pravilom. Spremembe bi se lahko zgodile že pri prihajajočem iPhone 15.

Ali ni prihodnost brezžična?

Poznavalci sicer opozarjajo, da bi znalo biti zmagoslavje ob uvedbi enotnega polnilnega kabla USB-C le kratkotrajno. Proizvajalci se namreč čedalje bolj osredotočajo na razvoj tehnologije za brezžično polnjenje naprav, česar pa se direktiva EU za zdaj ne dotika.

EU je sicer Evropski komisiji naročila, da poročilo glede standardov tehnologije za brezžično polnjenje pripravi do 28. decembra 2026, kar pa je za proizvajalce naprav prepozno. Apple in drugi največji proizvajalci naprav so namreč že sprejeli in začeli uvajati odprtokodni tehnološki standard za brezžično polnjenje Qi.

Bo direktiva res pripomogla k zmanjšanju e-odpadkov?

Namen EU pri uvedbi enotnih polnilnikov za naprave je bilo tudi doseganje okoljskih ciljev oz. prizadevanje za zmanjševanje količin e-odpadkov. Po podatkih Evropske komisije naj bi namreč v EU letno samo s polnilci proizvedli okoli 11.000 ton smeti, pri čemer niso všteti polnilci za prenosnike.

Na drugi strani pa finsko podjetje Swappie, ki se ukvarja s prodajo obnovljenih rabljenih telefonov, opozarja, da se bo zaradi prepovedi prodaje naprav, ki nimajo USB-C priključka, zmanjšala tudi količina prodanih prenovljenih rabljenih telefonov. V podjetju opozarjajo, da direktiva direktno vpliva na njihovo poslovanje, saj od dobaviteljev izven EU ne bodo mogli več kupovati telefonov, so direktivo za Politico pokomentirali v finskem podjetju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje