Cirkus na sodišču: boli me hrbet, obtožnice sploh ne razumem, kje pa je zastava?

Svet 16. Okt 202316:15 5 komentarjev
Milorad Dodik
PROFIMEDIA

Čeprav gre za zelo resen proces z nepredvidljivimi posledicami, Milorad Dodik na izrekanju o njegovi krivdi na sodišču ni varčeval z besedami. Nato pa v izjavi za medije ameriškega veleposlanika v BiH še označil za kretena.

V Sarajevu se je začel eden najbolj resnih procesov v zadnjem času, in sicer sojenje predsedniku Republike Srbske Miloradu Dodiku zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta.

Na seznamu Dodikovih separatističnih teženj, ki so lahko v že tako nestabilni Bosni in Hercegovini (BiH) tudi nevarne, je Dodik junija dodal še nepriznavanje odločitev ustavnega sodišča BiH v Republiki Srbski in nepriznavanje odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v tej srbski entiteti.

Christian Schmidt, ki je po neuradnih informacijah N1 Sarajevo poleti razmišljal celo o tem, da uporabi svoja bonska pooblastila in Dodika z oblasti v Republiki Srbski strmoglavi, je nato ti dve odločitvi Republike Srbske razveljavil in spremenil kazenski zakonik tako, da je zdaj delovanje v nasprotju z ustavnim redom BiH kaznivo dejanje.

Na tej podlagi je bila proti Dodiku vložena tudi obtožnica.

Milorad Dodik
Dado Ruvic/REUTERS

Na sodišču v Sarajevu, kjer se proces proti Dodiku zdaj začenja, bi se vodja bosanskih Srbov moral danes izreči o krivdi. Vendar je, kot poročajo mediji v BiH, izkazal predvsem nespoštovanje.

Med branjem obtožnice ni hotel vstati rekoč, da ga boli hrbet, ugovarjal je, da je obtožnica napisala v latinici in ne v cirilici, bentil, zakaj na sodišču ni zastave Republike Srbske, za obtožnico pa je dejal, da je sploh ne razume.

Ker je rekel to slednje, je sodnica zaključila, da se je Dodik izrekel za nedolžnega.

V izjavi za novinarje po koncu zaslišanja je šel Dodik še dlje. Ponovil je, da visokega predstavnika mednarodne skupnosti Schmidta ne priznava, ker njegovega imenovanja leta 2021 zaradi zadržkov Rusije in Kitajske ni potrdil Varnostni svet OZN.

Uporabil je tudi izraz, ki je bil pogost v procesiranju najhujših hudodelstev po vojni na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Rekel je namreč, da je žrtev “združenega zločinskega podviga”, ki ga poleg Schmidta proti njemu uprizarja tudi ameriški veleposlanik v BiH, ki je “kreten”, je dejal predsednik Republike Srbske.

Sojenje proti Dodiku se bo nadaljevalo, Dodik pa je napovedal, da se ga bo udeleževal. Poleg njega je obtožen tudi direktor uradnega lista Republike Srbske zaradi objave dveh spornih odločitev v uradnem listu. Če bosta spoznana za kriva, jima grozi od šest mesecev do pet let zapora. V primeru obsodilne sodbe bo Dodiku za naslednjih deset let avtomatično prepovedano tudi politično udejstvovanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje