“Čistka brez primere”: v Belorusiji razpustili društvo novinarjev

Svet 27. Avg 202120:21 0 komentarjev
Novinarji
Foto: PROFIMEDIA

Belorusko vrhovno sodišče je razpustilo Belorusko društvo novinarjev. Evropska zveza novinarjev je dogodek opisala kot "čistko brez primere".

Belorusko vrhovno sodišče je danes razpustilo Belorusko društvo novinarjev (BAJ), edino neodvisno organizacijo novinarjev in medijskih delavcev v Belorusiji, je sporočila Evropska zveza novinarjev (EFJ). Skupaj z Mednarodno zvezo novinarjev (IFJ) so obsodili to “pravno parodijo”.

“Potem ko je beloruski diktator Aleksander Lukašenko organiziral neveljavne volitve, da bi ohranil oblast, nadaljuje z dokončno likvidacijo vseh sektorjev beloruske civilne družbe,” je dejal predsednik EFJ Mogens Blicher Bjerregard.

“Čistka brez primere”

“To je čistka brez primere, ki bi morala mobilizirati medvladne organizacije. Evropsko unijo, Svet Evrope, Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi in Združene narode pozivamo k odločnemu odzivu. Likvidatorje in sile zatiranja je treba strogo kaznovati,” je dodal.

Generalni sekretar EFJ Ricardo Gutierrez je ob tem poudaril, da bodo pomagali BAJ, ki je del obeh mednarodnih novinarskih združenj, da bo nadaljevalo svoje delo. V beloruskem društvu, ki deluje že 25 let, je 1300 medijskih delavcev.

Pozivom se je pridružilo tudi Društvo novinarjev Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!