Članice EU kljub nasprotovanju Madžarske potrdile novo pomoč Ukrajini

Svet 10. Dec 202216:44 > 19:16 2 komentarja
Viktor Orba
PROFIMEDIA

Države članice EU so danes odobrile makrofinančno podporo Ukrajini v višini 18 milijard evrov za prihodnje leto, so sporočili iz Bruslja. To odločitev so sprejeli kljub nasprotovanju Madžarske, ki soglasno odločitev blokira zaradi zadrževanja evropskih sredstev. Madžarski premier Viktor Orban tovrstno interpretacijo sicer zavrača.

Kot so sporočili iz Bruslja, je Svet dosegel dogovor o zakonodajnem paketu, ki bo EU omogočil pomoč Ukrajini v letu 2023. Svet je odločitev sprejel po pisnem postopku in bo predlog posredoval Evropskemu parlamentu, ki bi ga lahko nato potrdil že prihodnji teden.

“Ukrajina lahko računa na EU. Še naprej bomo podpirali Ukrajino, tudi finančno, dokler bo treba. Zakonodaja, ki smo jo danes sprejeli, pomeni, da lahko Ukrajina računa na redno finančno pomoč EU vse leto 2023,” je ob tem sporočil češki finančni minister Zbynek Stanjura.

Paket omogoča strukturno rešitev za finančno podporo Ukrajini, pojasnjujejo in dodajajo, da bodo posojila v višini 18 milijard evrov imela 10-letno obdobje vračanja. “Države članice bodo krile večji del stroškov obresti prek zunanjih namenskih prejemkov. Jamstva za ta posojila bodo zagotovljena bodisi iz proračuna EU bodisi s strani držav članic,” so dodali.

Kar je bilo sprva mišljeno kot paket pomoči, ki bi terjal soglasno podporo vseh 27 članic, je tako na koncu postal sistem posojil, za katera bodo lahko v primeru nadaljnjega nasprotovanja Madžarske jamčile posamezne države članice, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa. Madžarska je namreč na srečanju finančnih ministrov povezave v ponedeljek vztrajala pri blokadi pomoči Ukrajini, svojo podporo pa pogojevala z izplačilom evropskih sredstev, ki jih ne prejme zaradi nespoštovanja načel vladavine prava.

Orban je sicer poročila o madžarskem vetu označil za lažne novice, češ da je njegova država pripravljena nameniti finančno pomoč Ukrajini, a na bilateralni ravni.

Odesa po novih ruskih napadih brez elektrike

Odesa na jugu Ukrajine je bila ponoči tarča novih ruskih napadov z droni in je danes skoraj povsem brez elektrike, so sporočile ukrajinske oblasti. Prebivalce opozarjajo, da bi lahko izpad trajal dlje časa.

“Trenutno je mesto brez elektrike,” je na Telegramu sporočil svetovalec ukrajinskega predsedstva Kirilo Timošenko. Nujna infrastruktura, kot so bolnišnice, ima sicer po njegovih besedah dostop do električne energije. “Situacija ostaja težka, a je pod nadzorom,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po navedbah guvernerja regije Odese Maksima Marčenka je Rusija mesto ponoči napadla s tako imenovanimi droni kamikazami. “Zaradi napadov ni elektrike v skoraj vseh okrožjih in skupnostih naše regije,” je sporočil in dodal, da je dva drona sestrelila ukrajinska zračna obramba.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek napovedal nadaljevanje tovrstnih napadov kljub ostrim kritikam Zahoda, ki izpostavljajo milijone Ukrajincev, ki so se posledično znašli v mrazu in temi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje