Madžarska blokirala finančno pomoč EU za Ukrajino

Svet 06. Dec 202206:29 > 15:22 8 komentarjev
Viktor Orban
PROFIMEDIA

Finančni ministri EU so se danes v Bruslju razšli brez dogovora glede makrofinančne pomoči Ukrajini. Madžarska namreč še naprej blokira sprejetje nadaljnje večmilijardne pomoči tej državi. Kot je poudaril madžarski premier Viktor Orban, je njegova država pripravljena nameniti finančno pomoč Ukrajini, a le na bilateralni ravni.

Madžarska je nasprotovala evropski makrofinančni podpori Ukrajini v višini 18 milijard evrov za prihodnje leto. Budimpešta svojo podporo pogojuje z izplačilom kohezijskih sredstev in sredstev iz sklada za okrevanje po pandemiji covida-19 v višini 5,8 milijarde evrov.

Madžarski premier Viktor Orban poročila o madžarskem vetu na finančno pomoč za Ukrajino zavrača z besedami, da so to lažne novice. Na Twitterju je poudaril, da je njegova država pripravljena nameniti finančno pomoč Ukrajini, a na bilateralni ravni. “Hočemo prepričati članice EU, da skupni dolg unije ni rešitev. Če bomo nadaljevali po poti dolžniške skupnosti, se ne bomo mogli obrniti,” je sporočil Orban. Kot je dodal, si na Madžarskem predstavljajo drugačno prihodnost za Evropo, “zgrajeno na močnih državah članicah, namesto ogromnih kupih skupnega dolga”.

Finančni ministri EU so imeli na dnevnem redu zasedanja tudi razpravo o predlogu Evropske komisije, da se Madžarski zaradi nespoštovanja načel vladavine prava zamrznejo evropska sredstva za kohezijo v višini 7,5 milijarde evrov. Odločitve o tem danes niso sprejeli.

Vzdušje na zasedanju, ki se ga je udeležil tudi slovenski finančni minister Klemen Boštjančič, je bilo danes sicer precej napeto. Številne države članice so zelo jasno izrazile nestrinjanje s tem, kaj se dogaja, je zasedanje opisal minister. “Dejansko je 26 držav proti eni,” je povedal.

Po ministrovih besedah je situacija zelo nerodna, predvsem kar se tiče pomoči Ukrajini. “Glede tega se vsi strinjamo, tudi Madžarska, da je pomoč Ukrajini nujno potrebna. Tudi to, na kakšen način jo izpeljati, je več ali manj usklajeno, vendar pa Madžarska na nek način izsiljuje svojo podporo temu predlogu s tem, da se ji omogoči črpanje evropskih sredstev,” je pojasnil Boštjančič.

Evropska komisija je jasno povedala, da “Madžarska vendarle je naredila kar precejšen napredek v zadnjih tednih in mesecih”. Evropska komisija je tista, ki se mora sedaj do tega opredeliti, je še dejal Boštjančič.

Komisija je namreč prejšnji teden podala oceno glede izpolnjevanja zavez Madžarske na področju vladavine prava, pri čemer je ocenila, da Budimpešta ni ustrezno izpolnila 17 zavez. Hkrati je navedla, da je bil storjen določen napredek. Komisija je sicer ocenila ukrepe, ki jih je Madžarska sprejela do 19. novembra.

Ministri so Evropski komisiji danes naložili, naj v roku treh dni pripravi bolj natančno poročilo glede izpolnjevanja teh kriterijev, in na podlagi tega se bo sprejelo odločitve, je povedal Boštjančič. Po besedah predsedujočega Svetu EU, češkega finančnega ministra Zbyneka Stanjure, želijo, da bo nova ocena pripravljena do konca tega tedna, tako da bi lahko prihodnji teden na zasedanju stalnih predstavnikov držav članic EU dosegli dogovor.

Slovensko stališče do tega vprašanje je po ministrovih besedah jasno. Slovenija jasno zagovarja spoštovanje vladavine prava kot tudi, da je uveljavitev vseh elementov v zvezi z vladavino prava nujno potrebna v vseh državah članicah. Kakršnokoli izogibanje na tem področju ne more biti razlog zato, da na drugi strani pristajamo na izsiljevanje, je poudaril.

Glede izplačila finančne pomoči Ukrajini pa je minister povedal, da se sedaj preigrava tudi druge možnosti, kako zagotoviti to financiranje. Odločitev glede tega mora namreč biti sprejeta še letos.

Boštjančič ni izključil možnosti, da bo potrebno še eno izredno zasedanje finančnih ministrov EU. Omenjajo se še druge možnosti financiranja v pomoč Ukrajini, ki so pomembne tudi za Slovenijo, ker nekatere od teh vplivajo tudi na zadolževanje oziroma na nacionalne proračune, je pojasnil.

“Skoraj zanesljivo, glede na veliko odločenost vseh držav, sploh največjih Nemčije in Francije, se bo neka odločitev oziroma zelo verjetno način financiranja Ukrajine potrdil še letos,” je povedal v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje