CNN razkriva: V pogajanjih za izpustitev Navalnega je sodeloval tudi Abramovič

Svet 10. Mar 202414:18 0 komentarjev
Roman Abramovič
Roman Abramovič (Foto: Andrew Winning//REUTERS)

V pogovorih o izmenjavi zapornikov, ki naj bi vključevala tudi zdaj že umrlega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, je po poročanju CNN sodeloval tudi ruski oligarh Roman Abramovič. Kakšna je bila njegova vloga?

Več virov je za CNN povedalo, da je v pogovorih o izmenjavi zapornikov med več državami – ti naj bi vključevali tudi izpustitev ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega – neposredno sodeloval tudi ruski oligarh Roman Abramovič.

Kot smo poročali, je Navalni sicer še pred morebitno izmenjavo umrl v ruskem zaporu.

Viri so opozorili, da so se dvoletna pogajanja o izpustitvi Navalnega začela premikati prav v trenutku, ko je Abramovič pred nekaj meseci obiskal Moskvo. Takrat so bili pogovori še neformalne narave, poudarjajo viri.

Aleksej Navalni
Fotografija Alekseja Navalnega (Foto: PROFIMEDIA)

V začetku pogajanj je po poročanju CNN sodelovala tudi nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Abramovič, katerega življenje sicer omejujejo sankcije Zahoda in večino časa preživi v Združenih arabskih emiratih, naj bi se s Hillary Clinton sestal, ko so nastajali načrti za kompleksno izmenjavo zapornikov.

V pogovorih je po navedbah virov skupno sodelovalo sedem ljudi.

Oligarh Roman Abramovič po poročanju medijev od začetka ruske invazije na Ukrajino vzdržuje svoje vezi s Kremljem in naj bi bil ključen akter v zgodnjih prizadevanjih za pogajanja o koncu konflikta. Neodvisni ruski mediji so poročali, da se je le nekaj ur, preden so oblasti sporočile, da je Navalni umrl v ruski zaporniški koloniji, srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Tudi sodelavka Navalnega Marija Pevčik je kmalu po njegovi smrti dejala, da se je Abramovič pridružil pogajanjem in “Kremlju posredoval predlog za zamenjavo Navalnega”. Po njenih besedah je Abramovič v pogajanjih sodeloval kot “neuradni pogajalec med ameriškimi in evropskimi uradniki”. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov sicer konec februarja ni želel odgovarjati na novinarska vprašanja o Abramovičevi vpletenosti v pogajanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!