Cohen zavračal napade Trumpovih odvetnikov

Svet 16. Maj 202418:51 1 komentar
Michael Cohen
Michael Cohen (Foto: Mike Segar/REUTERS)

Odvetniki Donalda Trumpa so nadaljevali z navzkrižnim zasliševanjem Michaela Cohena, ki trdi, da je po naročilu nekdanjega predsednika ZDA pornografski igralki Stormy Daniels nakazal 130.000 dolarjev za molk o spolnem odnosu, poročajo ameriški mediji. Cohen je skušal zavračati vprašanja o preteklem laganju.

Trumpov odvetnik Todd Blanche skuša Michaela Cohena prikazati kot potrjenega lažnivca, ki mu ne gre verjeti na besedo. Med izpraševanjem ga je prisilil v priznanje, da je lagal, ko je z zveznim tožilstvom sprejel dogovor o priznanju krivde za finančne zločine, nato pa trdil, da je s priznanjem v bistvu lagal, ker so mu tožilci grozili, da bodo vložili obtožnico tudi proti njegovi soprogi.

Potem ko je leta 2018 prišla na dan zgodba o plačilu Stormy Daniels, je Cohen – takrat uradno še Trumpov odvetnik – trdil, da ji je plačal brez vednosti Trumpa. Po policijski raciji njegove pisarne in hotelske sobe ter pogovoru z družino pa si je premislil in se iz Trumpovega oboževalca spremenil v nasprotnika. Jezen je bil tudi zato, ker mu Trump ni našel nobenega položaja v njegovi vladi in mu je celo znižal božičnico.

Trump je obtožen ponarejanja poslovnih dokumentov, ker je vračilo denarja Cohenu za plačilo Daniels prikazal kot plačilo odvetniških storitev. Tožilci trdijo, da je obtoženec igralki plačal, da zaščiti svojo predsedniško kampanjo leta 2016. Trump zanika spolni odnos z Daniels, ki ga je prejšnji teden na klopi za priče podrobno opisala, njegovi odvetniki pa prepričujejo poroto, da s plačilom ni imel nič.

Cohen je zadnja priča tožilstva v prvem kazenskem sodnem procesu proti nekdanjemu predsedniku v zgodovini ZDA. Za njim bo s svojimi pričami nastopila Trumpova obramba, ki pa napoveduje le enega strokovnjaka za davčno zakonodajo. V svojo korist bi lahko pričal tudi Trump, vendar so ameriški analitiki povsem prepričani, da se to ne bo zgodilo, saj bi moral pod prisego povedati, ali je imel spolni odnos z Daniels in ali je plačal za njen molk.

Trump je bil na začetku procesa v sodni dvorani osamljen, zadnje dni pa mu prihaja nudit podporo veliko republikanskih politikov, ki namesto njega napadajo sodni postopek, priče in porotnike. Sodnik Juan Merchan je Trumpu takšne napade prepovedal, ga kaznoval z 10.000 dolarji in mu zagrozil s priporom.

Od takrat naprej je Trump previden v izjavah in se večinoma pritožuje nad mrazom v sodni dvorani in obsednim stanjem okrog sodišča, ki ga ni. Oglasijo se izjemno redki Trumpovi podporniki, več pa je tistih, ki si želijo, da ga porota obsodi, sodnik pa pošlje v zapor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje