Črna gora po več letih dobila vrhovnega državnega tožilca s polnim mandatom

Svet 28. Jan 202410:29 0 komentarjev
Črna gora sodišče
Foto: PROFIMEDIA

Črnogorski parlament je v soboto po dogovoru koalicije in dela opozicije potrdil novega vrhovnega državnega tožilca. Položaj, ki so ga od leta 2019 zasedali tožilci brez polnega mandata, prevzema Milorad Marković. Gre tudi za izpolnitev enega od pogojev za nadaljevanje pristopnih pogajanj z EU.

Stranke v Črni gori se od leta 2019 niso mogle dogovoriti o podpori skupnemu kandidatu za ta položaj. V soboto je zahvaljujoč glasovom poslancev koalicije in dela opozicije potrebno tripetinsko večino dobil Milorad Marković, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Predsednik Črne gore Jakov Milatović je ocenil, da je država z izborom vrhovnega državnega tožilca naredila ključen korak v krepitvi vladavine prava.

Na nujnost imenovanja novega vrhovnega državnega tožilca je pogosto opozarjala tudi Evropska unija, ki je v preteklosti grozila tudi s prekinitvijo pristopnih pogajanj, če država ne bi vzpostavila delujočih institucij. Blokado na ustavnem sodišču je Podgorici z imenovanjem manjkajočih sodnikov uspelo rešiti že lani.

Imenovanje vrhovnega državnega tožilca je pozdravila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je pred časom v imenu visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU obiskala Podgorico zaradi zastoja pri imenovanju ustavnih sodnikov. V objavi na omrežju X je menila, da gre za pomemben dan za vladavino prava v Črni gori in velik signal na poti države v EU.

Črna gora še vedno čaka na pridružitev k Evropski uniji

Črna gora, ki je na poti v EU sicer najbolj napredovala med državami Zahodnega Balkana, od leta 2020 zaradi nestabilnih političnih razmer ni naredila večjega napredka.

Od leta 2006 samostojna Črna gora je za članstvo v EU zaprosila decembra 2008, pristopna pogajanja pa začela junija 2012. Doslej je odprla 33 od 35 pogajalskih poglavij, od katerih je tri začasno zaprla. Članica zveze Nato pa je od junija 2017.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je med obiskom v Podgorici oktobra lani ocenila, bi se Črna gora lahko pridružila EU pred letom 2030.

Slovenski premier Robert Golob je ob sprejema Milatovića, ki je na položaju od maja lani, menil, da bi lahko država postala članica že leta 2028.

V ponedeljek se bo v Bruslju odvila politična medvladna konferenca Črne gore in EU, prva po več kot dveh letih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!