V Črni gori izmerili rekordno nizko temperaturo: –33,2 stopinje Celzija

Svet 25. Jan 202213:30 > 13:37 0 komentarjev
Črna gora in sneg
Profimedia

Danes zjutraj so v Črni gori v Kosanici izmerili rekordno nizko temperaturo –33,2 stopinje Celzija. Doslej najnižja izmerjena temperatura je bila leta 1985 v Rožajah, in sicer –32 stopinj Celzija.

Medtem ko je Istanbul zajelo sneženje, ki je popolnoma ohromilo promet v 16-milijonskem mestu, se v Črni gori spopadajo z rekordno nizkimi temperaturami.

Danes zjutraj so v mestu Kosanica v občini Pljevlja izmerili –33,2 stopinje Celzija, kar je doslej najnižja izmerjena temperatura. Zadnji rekord je bil izmerjen leta 1985 v Rožajah na severovzhodu države. Takrat je bilo –32.

Z zelo nizkimi temperaturami se spopadajo tudi v Sjenici v Srbiji, kjer so takšnih razmer navajeni. Tam so zjutraj izmerili –23 stopinj Celzija, a prebivalec mesta, sicer znan srbski atlet Asmir Kolašinac, se spominja še nižjih temperatur.

“Takšnih vremenskih razmer smo navajeni in za nas niso nič novega. Vedno se pripravimo na hudo zimo. Hiše imajo v glavnem dobro izolacijo, kar pa je prav tako zelo pomembno – dobro jemo. Naša prehrana je bogata z beljakovinami, jemo veliko suhomesnatih izdelkov, smetane in seveda seniškega sira,” je v smehu za Novo.rs povedal metalec krogle.

Kolašinac še meni, da podnebje zagotovo vpliva na ljudi. “Zanimivo je, da pri nas še nikoli nismo imeli tropskega dneva. Verjetno smo edino mesto na Balkanu, ki lahko to reče. Tudi poleti so noči v Sjenici ledene,” je še dodal.

Tudi v Sarajevu so se danes prebudili v izjemno hladno jutro, številni pa so v strahu, da bodo zaradi omejene količine zemeljskega plina ostali brez ogrevanja. Vremenoslovci so zjutraj izmerili –15, nekateri tudi –17 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!