Ledeno jutro v Sarajevu in premalo plina, da bi ogrevali vse prebivalce

Svet 25. Jan 202209:37 > 10:15 0 komentarjev
Sarajevo
PROFIMEDIA

Sarajevčani so se prebudili v izjemno hladno jutro, številni tudi v strahu, da bodo ostali brez ogrevanja. V ponedeljek je plinsko podjetje KJKP Sarajevogas namreč sporočilo, da zaradi omejene količine zemeljskega plina ne more več oskrbovati vseh prebivalcev Sarajeva.

Plinsko podjetje KJKP Sarajevogas je v ponedeljek sporočilo, da zaradi omejene količine zemeljskega plina, ki ga prejema od dobavitelja, ne morejo več oskrbovati vseh odjemalcev v Sarajevu. Že v ponedeljek so v Toplarni Sarajevo tako ugasnili šest velikih kotlovnic, napovedali pa so, da bodo v kratkem zaprli še preostale, poročajo bosanski mediji.

“Pričakujemo, da bo brez ogrevanja že jutri ostalo veliko občanov,” so iz toplarne sporočili v ponedeljek. “Če jutri ne bodo izpolnjeni pogoji za normalizacijo oskrbe z zemeljskim plinom, naši odjemalci ne bodo imeli redne oskrbe s toplotno energijo,” so dodali. Direktor toplarne Sejfo Ušanović je kasneje za klix.ba pojasnil, da v določenih okrožjih Sarajeva ne bo ogrevanja od ene do dveh ur, dokler uspešno ne preklopijo na alternativna goriva.

Poziv k smotrni porabi

V podjetju KJKP Sarajevogas so dodatno pojasnili, da so ugasnili kotlovnice, ki jih lahko preklopijo na alternativna goriva, zato da bi zagotovili dobavo tistim gospodinjstvom, ki se z alternativnimi gorivi ne morejo ogrevati.

V ponedeljek so obvestili tudi velika podjetja, naj od torka – če imajo to možnost – grejejo z alternativnimi gorivi. Pravijo, da je to zelo pomembno, saj lahko zaradi nesorazmerne porabe zemeljskega plina glede na omejene količine, ki so jim na voljo, nastane dolgotrajna prekinitev dobave za približno 60 tisoč posameznih odjemalcev v Sarajevu.

Občane so pozvali tudi, naj racionalizirajo svojo porabo.

Že 12. januarja so nastale težave pri dobavi plina toplarnam, zato so za nekaj dni prešli na alternativna goriva. Takrat je podjetje KJKP Sarajevogas sporočilo, da ima omejeno dobavo plina od dobavitelja Energoinvest Sarajevo. Predstavniki dobavitelja so takrat dejali, da zaradi spora med njimi in Sarajevogasom tej družbi dobavljajo manjše količine plina, sarajevska toplarna pa, da “po nepotrebnem vznemirja občane, saj se lahko naročijo na dodatne količine plina”. 

Zaradi omejenih količin zemeljskega plina je sarajevska toplarna že porabila določene količine alternativnih goriv; ker so v mestu napovedane zelo nizke temperature, pa toplarna nima več dovolj alternativnih goriv.

Zjutraj izmerili minus 15 stopinj Celzija

Sarajevčani so se prebudili v izjemno hladno jutro. Vremenoslovci so izmerili minus 15 stopinj Celzija, nekateri tudi minus 17. Čez dan naj bi se nekoliko segrelo, temperature pa ne bodo višje od minus 5 stopinj Celzija.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!