Črta pod letošnjo turistično sezono: “Če bi vedel to, ne bi prišel na Hrvaško”

Potovanja 26. Sep 202320:25
dubrovnik
PROFIMEDIA

Narava, pokrajina, ceste in cene so razlogi, zaradi katerih turisti Hrvaško priporočajo drugim. Motijo pa jih dež, kaotičen vozni red trajektov in drugi turisti.

Sodeč po turističnih forumih in blogih se turisti na Hrvaškem najbolj pritožujejo – nad drugimi turisti. Moti jih tudi gneča, pritožujejo se še nad avtobusnimi in trajektnimi prevozi. Je pa poleg kritik tudi veliko pohval – predvsem na račun čudovite narave, poroča spletni portal Punkufer, ki je zbral najpogostejše kritike, pa tudi pohvale turistov na Hrvaškem.

“Hrvaška je bila nekoč poceni, nišna destinacija, ker se je večina ljudi zgrinjala v Španijo in Italijo. Zdaj pa so povsod horde in horde turistov. Vozovnice za katamarane so razprodane zgodaj in jih ni mogoče kupiti vnaprej prek spleta. Hoteli in namestitve na Airbnbju so polne. Povsod se morate paziti turističnih pasti: za steklenico vode vam bodo zaračunali sedem evrov. Uberja ne morete dobiti. Pred vsako blagajno so dolge vrste. Vse, od restavracij do znamenitosti, je polno turistov.”

“Ne razumem, zakaj je prevoz tako zmeden, čeprav je Hrvaška turistična država. Obstajajo štirje prevozniki s štirimi različnimi delovnimi časi. Prodajno mesto je težko najti. Ko želite vozovnico kupiti prek spleta, se izpiše, da vstopnice niso na voljo, a je vozovnico brez težav mogoče kupiti na blagajni.”

hrvaška plaža
PROFIMEDIA

“Za postajališča avtobusa, ki vozi od Starega Grada do mesta Hvar, povprašajte domačine, ker ga na internetu ni mogoče najti.”

“Ironično je, da se turisti pritožujejo nad tem, da je kraj turističen. A če bi vedel vse to, ne bi prišel na Hrvaško,” je bil nad dopustom pri naših južnih sosedih razočaran uporabnik Reddita. Naletel je na sočutje. Spletni uporabniki so mu priporočili, naj se za dopustovanje na Hrvaškem odloči izven sezone oziroma naj poišče mirnejšo destinacijo, saj ima Hrvaška dovolj dolgo obalo, kjer lahko vsakdo najde kotiček po svojih željah.

trajekt hrvaška
PROFIMEDIA

To pa ni edini turist, ki se je pritoževal nad hrvaškimi prevozi: “Vožnja z avtobusi na Hrvaškem je loterija, sploh sredi sezone, ko pogosto zamujajo. Voznikov so vseh vrst: od tistih, ki bodo pomagali in se šalili, do nesramnih in arogantnih.”

Nad gnečo se je pritožil tudi obiskovalec narodnega parka Plitvice. “Plitvice so bile razočaranje. Na septembrski ponedeljek (in ne v vrhuncu sezone ali med koncem tedna) sem pričakoval manjšo gnečo. A je bil park poln hiperaktivnih, sebičnih, kričečih obiskovalcev. Enkrat sem ostal ujet na potki, obupano sem se prebijal med ljudmi, da bi videl slapove,” je zapisal obiskovalec. Drugi turisti so mu predlagali, naj namesto Plitvic obišče narodni park Krka, če mu gneča ni povšeči.

plitvice
PROFIMEDIA

Dopustnik iz Danske se je pritoževal nad dežjem, ki v Plitvicah pada vsak dan. Zmotilo ga je tudi, da je v nacionalnem parku premalo stranišč. Všeč pa mu je bil Zagreb, saj je imel v hostlu dobro ekipo. Za Dubrovnik je zapisal, da tam turist ne more preživeti več kot dva dni. Gneča je zaradi križark, ki odložijo množice ljudi, neznosna, je zapisal. Zmotili so ga tudi zaposleni v restavracijah, ki stojijo ob cesti in mimoidoče vlečejo za rokav. Pohvalil je še hrvaške ceste. A je ocenil, da je cestnina draga, vozniki pa agresivni in hitri. Opozoril je tudi na možnost, da so v gozdovih mine.

Obiskovalce pa po drugi strani navdušujeta čudovita narava in arhitektura, pa tudi dejstvo, da je malo kriminala in se lahko tudi ponoči prosto sprehajate brez strahu, da bi vas oropali. Kot prednost so izpostavili tudi nizke cene in prijazne ljudi.