Dan po plazu na jugozahodu Kitajske število smrtnih žrtev še narašča

Svet 23. Jan 202410:42 > 13:56 0 komentarjev
Reševalci na območju plazu
Reševalci na območju plazu (Foto: PROFIMEDIA)

Število smrtnih žrtev zemeljskega plazu na odročnem delu jugozahodne Kitajske je danes naraslo na 31, so poročali državni mediji.Reševalci se še vedno skušajo dokopati do ljudi, ki so pokopani pod ruševinami.

Plaz je v ponedeljek zjutraj zasul 18 hiš v okrožju Dženšjong v provinci Junan in sprožil evakuacijo več kot 200 ljudi. Več kot 30 ur po katastrofi so potrdili 20 smrtnih žrtev, pogrešali pa so jih še 24. Skoraj šest ur pozneje je številka mrtvih dosegla 31.

Reševalci bijejo bitko s časom v iskanju še pogrešanih, saj so temperature ponoči padle krepko pod ničlo, poroča kitajska tiskovna agencija.

Na območje so poslali 200 reševalcev in več deset gasilskih vozil in drugo opremo. Območje je prekrito z debelo plastjo snega, zaradi česar se skušajo reševalci dokopati do ruševin in pogrešanih z vsemi možnimi orodji. Na pomoč so priskočili tudi prebivalci bližnjih naselij, ki med drugim skrbijo za tople obroke.

Posledice zemeljskega plazu
Posledice zemeljskega plazu (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednik države Ši Džinping je glede na poročanje televizije CCTV pozval k intenzivnim prizadevanjem za rešitev ljudi in preselitev tistih, ki so ostali brez domov.

V odmaknjeni in revni provinci Junan so plazovi pogosti. Včerajšnji se je zgodil na območju, ki ga obdajajo visoke gore. Po podatkih nacionalnega meteorološkega centra je Junan ena od več provinc na jugu države, ki se trenutno sooča s hladnim valom in temperaturami krepko pod lediščem.

Posledice zemeljskega plazu
Posledice zemeljskega plazu (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!