Danci podprli sodelovanje v varnostnih strukturah EU

Svet 02. Jun 202208:35 > 09:26 0 komentarjev
Jakob Ellemann-Jensen
REUTERS

Danski volilci so v sredo na referendumu z veliko večino podprli odpravo desetletja trajajoče izključitve države iz skupne obrambne politike EU, kažejo uradni izidi. Za ukinitev izvzetja je glasovalo 66,9 odstotka od 4,3 milijona danskih volilnih upravičencev, 33,1 odstotka pa jih je bilo proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Danska je nocoj poslala zelo pomembno sporočilo. Našim zaveznikom v Evropi in Natu ter (ruskemu predsedniku Vladimirju) Putinu. Dokazujemo, da ko Putin napade svobodno državo in ogrozi stabilnost v Evropi, se tudi drugi povežemo,” je referendum komentirala danska premierka Mette Frederiksen.

“Danska se lahko zdaj vključi v evropsko sodelovanje na področju obrambe in varnosti. In tega sem zelo zelo vesela,” je še povedala. Pred tem je Frederiksen ob oddaji svojega glasu dejala, da je Danska premajhna, da bi bila sama v zelo zelo negotovem svetu.

Na referendum se je odzval tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je odločitev danskega naroda označil za zgodovinsko ter dodal, da bo koristila Evropi, EU in Danski. Odločitev je pozdravila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Pozdravljam odločno sporočilo o zavezanosti naši skupni varnosti, ki so ga danes poslali Danci. Dansko strokovno znanje na področju obrambe je zelo cenjeno. Prepričan sem, da bo ta odločitev koristila tako Danski kot EU,” je zapisala na Twitterju. Danska bo v prihodnosti tako lahko sodelovala v evropskih programih sodelovanja na področju varnosti in obrambe – na primer v vojaških misijah EU v tujini.

Napoved preobrata v več kot 30 let stari obrambni politiki Danske prihaja v času, ko so se tudi druge evropske države po ruskem napadu na Ukrajino 24. februarja odmaknile od svojih dolgoletnih stališč na področju obrambne in varnostne politike. Za članstvo v Natu sta tako nedavno zaprosili Švedska in Finska, ki sta bili prej nevtralni. Danska je sicer članica Nata od leta 1949.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!