Decembrski temperaturni rekord na Aljaski

Svet 30. Dec 202109:06 > 11:13 0 komentarjev
Kodiak Aljaska
Profimedia

V nedeljo je temperatura na otoku Kodiak na jugu Aljaske dosegla skoraj 20 stopinj Celzija, več kot v južni Kaliforniji na isti dan. Prejšnji decembrski rekord na Aljaski je bil presežen za več kot pet stopinj Celzija.

Medtem kot je bilo v Los Angelesu v Kaliforniji v nedeljo svežih 14,4 stopinje Celzija, se je na otoku Kodiak na jugu Aljaske segrelo do 19,5 stopinje, kar je glede na podatke ameriške državne meteorološke službe, ki meritve na Aljaski redno spremlja od leta 1953, največ v zgodovini.

Aljaska v tem času leta dobi le približno šest ur sončnega obsevanja na dan – sonce vzide okoli 10. ure in zaide ob 16.

Kot piše CNN, je temperaturna anomalija posledica stacionarnega območja visokega zračnega pritiska nad severnim Atlantikom, ob katerem se topel južni zrak na zahodu dviguje visoko na sever, na vzhodni stran tega območja visokega pritiska pa se mrzel severni zrak spušča proti jugu.

Posledično je v delih ZDA precej bolj mrzlo od povprečja za ta letni čas. V Seattlu na zahodni obali ZDA je v nedeljo snežilo, temperatura je padla pod –4 stopinje Celzija.

Ker višje temperature pospešijo izhlapevanje vode, hkrati pa lahko toplejši zrak zadržuje več vodne pare, so v delih Aljaske ta mesec padli tudi padavinski rekordi. V mestu Fairbanks v središču te najbolj severne ameriške zvezne države je tako v enem dnevu padlo več padavin, kot je povprečje za celoten mesec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!