Delavec o množičnih odpustitvah po Zoomu: Bil je nadrealen trenutek

Gospodarstvo 08. Dec 202107:55 > 08:57 0 komentarjev
Zoom
PROFIMEDIA

V ZDA in onkraj še naprej odmeva zgodba o nekonvencionalnih množičnih odpustitvah delavcev hipotekarnega podjetja Better.com. Med 900 zaposlenimi, ki jih je vodja podjetja Vishal Garg odpustil prek aplikacije Zoom, je tudi oče petih otrok Christian Chapman. Množično odpustitev je opisal kot "nadrealen trenutek".

Zoper vodjo ameriškega podjetja Better.com, ki se ukvarja s hipotekarnimi posojili, Vishala Garga, se je vsul plaz kritik. Devetsto uslužbencev podjetja oziroma več kot desetino je namreč odpustil kar v kratkem klicu prek aplikacije Zoom. “Bil je nadrealen trenutek,” je dogajanje opisal odpuščeni oče petih otrok Christian Chapman. In dodal: “Bila je ena od stvari, za katere ne verjameš, da se bodo zgodile.”

Chapman, ki odpustitve nikakor ni pričakoval, še posebej ne v predbožičnem času, se je po klicu po Zoomu želel o dogajanju v podjetju pozanimati prek platforme za komunikacije Slack, a je zaslon njegovega računalnik potemnel. Izgubil je namreč dostop do službenega računalnika, telefona in e-poštnega naslova. Zato mu ni ostalo drugega, kot da se s sodelavci posvetuje prek Facebookove aplikacije za pogovore. Uradno obvestilo o odpustitvi je Chapman prejel prek zasebne e-pošte nekaj ur pozneje.

“To je čista zmešnjava. Raje sem brez denarja, kot pa da bi bilo v moji glavi tako, kot je v njegovi [Gargovi, op. a],” pa je dogajanje opisal še eden od odpuščenih uslužbencev, ki se ni želel izpostavitvi z imenom in priimkom. Pred kratkim je napredoval, zato odpustitve, enako kot Chapman, ni pričakoval.

Nedostojna kultura komuniciranja

Podjetje Better.com je znano po kaotični kulturi komuniciranja, tudi kletvicah na sestankih. Chapman je, kot je opisal, sestanke vselej spremljal prek slušalk, da njegovi otroci ne bi slišali nedostojnih besed. Množična odpustitev prek Zooma prav tako ni prvo sporno ravnanje, ki bi vzbudilo ne le pozornost zaposlenih, temveč tudi medijev. Forbes je leta 2020 namreč pridobil dopis, ki ga je Garg poslal delavcem. Ta se je glasil: “Prekleto POČASNI ste. Ste množica NEUMNIH DELFINOV … ZATO PRENEHAJTE. PRENEHAJTE! TAKOJ PRENEHAJTE! SRAMOTITE ME!”

Medtem ko delavci odpustitev niso pričakovali, pa je Garg med razlogi za množično odpuščanje navedel nezadostno produktivnost in spremembe na trgu, ne glede na to, da je japonska multinacionalka Softbank, ključna investitorka, podjetju Better.com tik pred tem nakazala 750 milijonov ameriških dolarjev. Po navedbah revije Fortune je Garg odpuščene delavce obtožil kraje kolegom in strankam ter tega, da so delali manj, kot bi morali – delali naj bi le dve uri dnevno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!