Deli ZDA še naprej v primežu zimskih neurij

Svet 27. Feb 202321:18 0 komentarjev
Snežne nevihte v Kaliforniji
Mike Blake/REUTERS

V južnem in osrednjem delu ZDA še naprej divjajo snežna neurja. Ta naj bi se danes in v torek razširila še na severovzhod ZDA.

Za nižinska območja na jugu in v osrednjem dela ZDA tudi danes veljajo opozorila pred snežnimi neurji. Kalifornija je še naprej pod udarom snega in dežja, zimska neurja pa se danes in v torek selijo še na severovzhod ZDA.

V devetih zveznih državah na zahodu ZDA so danes objavili opozorila pred nevarnimi neurji. V državi Washington pričakujejo novih 30 centimetrov snega, podobno tudi na zahodu Oklahome, kjer je zadnje dni divjalo najmanj sedem tornadov. Smrtnih žrtev ni, poškodovanih je bilo najmanj 12 ljudi.

Od konca prejšnjega tedna so v Oklahomi, Teksasu in Kansasu zabeležili najmanj 1000 snežnih in drugačnih neviht. Na jugu Teksasa so sunki vetra dosegali hitrost več kot 140 kilometrov na uro, kar je enako velikemu orkanu.

V Kaliforniji so severno od mesta Los Angeles v okrožju Santa Clara prvič po letu 1989 doživeli močno sneženje. Nacionalni park Yosemite ostaja zaprt do sredine tedna. Sneg in dež v Kalifornijo prihajata s severa, to pa se bo nadaljevalo do druge polovice tedna.

V prizadetih državah je bilo danes brez elektrike okoli 227.000 gospodinjstev, od tega samo v Michiganu 144.000. Tu popravljajo električno napeljavo že peti dan, odkar je zvezno državo prejšnji teden zajelo ledeno zimsko neurje.

Tornadi so divjali tudi po severozahodu Teksasa in v Kansasu, opozorila pred njimi pa veljajo za celotno dolino reke Ohio.

Sneg in neurja se bodo danes in v torek premaknila na severovzhod ZDA, kjer letos večinoma skoraj ni bilo prave zime. Kepali se bodo lahko v delih držav Connecticut, New York, Massachusetts, New Jersey in Rhode Island.

Nezadovoljni bodo predvsem v Bostonu, kjer vremenoslovci v torek za jutranjo konico napovedujejo do 15 centimetrov snega. Mestu New York, kjer letošnjo zimo še ni bilo snežnega neurja oziroma niti kaj prida snežnih padavin, se sneg še naprej ne obeta.

Sneg v Hollywoodu - Los Angeles
Aude Guerrucci/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!