Demokrate v predstavniškem domu bo prvič vodil temnopolti poslanec

Svet 30. Nov 202221:32 0 komentarjev
Hakeem Jeffries
Chip Somodevilla/REUTERS

Januarja bo vodenje demokratov v ameriškem predstavniškem domu prevzel Newyorčan Hakeem Jeffries. Njegova izvolitev po navedbah tujih medijev predstavlja vzpon mlajše generacije voditeljev v 435-članskem spodnjem domu ameriškega kongresa in, ob enem, konec dobe dolga leta ene od najvidnejših demokratk v kongresu Nancy Pelosi.

Demokratski poslanci so v sredo izvolili prvega temnopoltega voditelja stranke v kongresu. Hakeem Jeffries iz New Yorka bo tako nasledil Nancy Pelosi iz San Francisca, a za razliko od nje ne bo predsedoval predstavniškemu domu, ker bodo imeli od januarja večino tam republikanci.

52-letni Jeffries, ki je 30 let mlajši od Pelosi, je blizu vodstva stranke že od leta 2019. “Ta nova generacija voditeljev odraža živahnost in raznolikost našega velikega naroda,” je v čestitki po glasovanju v sredo dejala Pelosi. Demokratka iz Kalifornije, ki je bila prvič izvoljena za vodjo kongresne stranke leta 2003, leta 2007 pa je postala prva ženska na čelu predstavniškega doma, bo ostala predstavnica svojega okrožja, ki vključuje San Francisco.

Jeffries bo postal predsednik predstavniškega doma kongresa, ko bodo demokrati spet v večini, kar se lahko glede na tesno razdeljenost ameriškega političnega telesa zgodi že čez dve leti, morda tudi prej.

Vodje demokratske večine v ameriškem senatu Chucka Schumerja izvolitev Jeffriesa ni presenetila. Oba prihajata iz newyorške četrti Brooklyn, njuni domovanji pa sta relativno blizu, piše tiskovna agencija Reuters. “Ko si iz Brooklyna, se hitro naučiš lastnosti, kot sta vztrajnost in odločnost … Naučiš se delati z različnimi ljudmi. Naučiš se, kako vztrajati pri svojem. Naučiš se, da stvari ne jemlješ osebno,” je menil Schumer.

Chuck Schumer
Jonathan Ernst/REUTERS

Vodja republikancev Kevin McCarthy iz Kalifornije se medtem sooča z opozicijo skrajno desnih republikancev, ki napovedujejo, da bodo glasovali proti njemu, če ne bo obljubil popolne blokade vlade predsednika Joeja Bidna. Če McCarthy ne dobi dovolj glasov, se lahko zgodi marsikaj – oblikovala bi se lahko celo koalicija zmernejših republikancev z demokrati.

Demokrati so po volitvah ohranili večino v senatu, kar pomeni, da nobena stranka ne bo mogla v celoti in zlahka izvajati svoje agende. Naslednji dve leti se obeta veliko kongresnega hrupa brez posledic.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!