Štrukelj o pogajanjih z vlado: “Občutek, da se vse bolj vrtijo v prazno”

Slovenija 30. Nov 202218:20 4 komentarji
Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj (Foto: Saša Despot/BOBO)

Po zadnjih pogajanjih o delu stavkovnih zahtev šolskega sindikata Sviz v slednjem dobivajo "občutek, da se vse bolj vrtijo v prazno", je za STA povedal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. Hkrati pa je ministrstvo za prihodnja pogajanja obljubilo protipredlog o zahtevi o odpravi zaostankov pri vrednotenju pedagoškega dela, je dejal.

Pogajalci ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) na torkovih pogajanjih o stavkovnih zahtevah sindikata niso dosegli preboja. “Je pa ministrstvo za prihodnji krog pogajanj obljubilo protipredlog na naši ključni stavkovni zahtevi, ki se veže na odpravo zaostankov pri vrednotenju pedagoškega dela za zaposlene od vrtcev do univerz,” je danes za STA dejal Branimir Štrukelj. Tako vendarle pričakuje, da bo vladna stran prišla s predlogom za odpravo teh zaostankov.

Poudaril je, da so vladni strani s številkami natančno prikazali, da se vrednotenje pedagoškega dela zmanjšuje sistematično zadnjih deset let, intenzivno pa zadnjih pet let.

Pomočnice vzgojiteljic, ki so globoko pod minimalno plačo, visokošolski asistenti in učitelji ter raziskovalci bodo z zvišanjem plač zdravnikov še dodatno zaostali, česar v Svizu, kot pravi, ne bodo dopustili. Izpostavil je tudi ustrezno ovrednotenje dela administrativno tehničnega in računovodskega osebja, ki ga “iz dneva v dan bolj primanjkuje v šolah in vrtcih”.

V nadaljevanju je opozoril, da na pogajanjih, ki jih vodi minister za izobraževanje, sodelujejo tudi predstavniki ministrstva za javno upravo, ki pa jih stalno odrivajo, češ da naj počakajo na reformo plačnega sistema. “In tu vlada dela za nas podcenjujočo, ponižujočo razliko do pogajanj v zdravstvu, ki jih zdaj pred našimi očmi zapira z zviševanjem plač, medtem ko od nas pričakuje, da počakamo na plačni sistem,” je dejal Štrukelj. Dodal je, da dokler se bo to nadaljevalo, bodo “prisiljeni stavko nadaljevati”.

Spomnil je, da je vlada na seji 17. novembra v svojih izhodiščih jasno povedala, da priznava, da vrednotenje dela v vzgoji in izobraževanju, od vrtcev do univerz, zaostaja za primerljivimi deli javnega sektorja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje