Fides s ponudbo vlade ni zadovoljen v celoti, sledi anketiranje članov

Slovenija 30. Nov 202212:19 > 22:38 32 komentarjev
Gregor Zemljič, Danijel Bešič Loredan
Gregor Zemljič in Danijel Bešič Loredan (Žiga Živulović jr./BOBO)

Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides je do poznih ur razpravljal o zaključku pogajanj z vlado ter predvsem o spornem pogovoru med ministrom za zdravje in podpredsednikom Fidesa. "Aktualni dogodki, ki so pretresli zdravništvo, z javnim polemiziranjem dobivajo še globlje razsežnosti," so sporočili iz Fidesa, ki s ponudbo vlade ni v celoti zadovoljen. V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov bodo do četrtka pripravili anketo, ki jo bodo poslali svojim članom ter se na podlagi odgovorov odločili o nadaljnjih sindikalnih aktivnostih.

Ob 17. uri se je sestal glavni odbor zdravniškega sindikata Fides. “Seja je namenjena razpravi o zaključku pogajanj in vladnemu predlogu ter v prvi vrsti aktualnim dogodkom, ki so pretresli zdravništvo, in ki z javnim polemiziranjem dobivajo še globlje razsežnosti,” so pred tem napovedali v sindikatu.

Fides z vladno ponudbo ni zadovoljen v celoti, odbor pa je na sestanku sklenil, da bodo odločitev glede nadaljnjih sindikalnih aktivnostih sprejeli na podlagi ankete med svojimi člani.

Fides stavko vezal samo na plačni steber

V torek so se brez dogovora končala pogajanja o plačnih razredih zdravniških delovnih mest med vlado in Fidesom ter drugimi sindikati, ki zastopajo zdravnike. Prejšnji torek so iz Fidesa sporočili, da članstvo soglasno pričakuje zaostrovanje sindikalnih aktivnosti, če dogovor do 29. novembra ne bo dosežen.

Na vladni strani so takšen iztek pogajanj sprejeli ravnodušno. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik sta poudarila, da se zdaj začenjajo pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo znotraj enotnega plačnega sistema. Ob tem sta menila, da stavka zdravnikov ni potrebna in da bi v tem primeru najbolj trpeli bolniki.

Dogovor, ki sta ga vlada in Fides sklenila 19. oktobra, vsebuje samo zavezo o sprejemu novem plačnem stebru. To se mora zgoditi do aprila. Če ga ne bo, bo morala vlada plačati nadomestilo plač v primeru zdravniške stavke.

V dogovoru pa ni nič o plačnih razredih. Oktobra sta se sicer vlada in Fides zmenila, da bosta v mesecu dni izpogajala dodatne plačne razrede za zdravnike, vendar tega v besedilo dogovora nista vključila. Zato je vprašanje, ali imajo zdravniki trenutno pogoje za plačano stavko.

Dopis FIdes
N1
Dopis, Fides
N1

Golob v Bešiču Loredanu vidi rešitev za zdravstvo

Vendar so odnosi med zdravniki in vlado napeti zaradi telefonskega pogovora, ki sta ga imela Bešič Loredan in podpredsednik Fidesa ter njegov glavni pogajalec Gregor Zemljič v sredo, 23. novembra, torej dan po Fidesovem sporočilu o možnosti zaostritve stavkovnih aktivnosti. V tem pogovoru je Bešič Loredan po mnenju Fidesa kršil vladni etični kodeks, saj naj bi poskušal Zemljiča z grožnjami prepričati, da podpiše dogovor o plačnih razredih.

Vsebine pogovora, kot ga je povzel Fides, ni zanikal nihče. V Fidesu trdijo, da ne bodo javno polemizirali, dokler jih vlada ne seznani s svojim stališčem in ukrepi zoper Bešiča Loredana. “Presenečeni smo, da je predsednik Robert Golob komentiral našo prijavo, še preden nas je vlada kot prijavitelja seznanila s svojim stališčem in ukrepi do naše prijave. Sindikat Fides v javnosti ne bo polemiziral o dogodku do poteka roka za odgovor vlade in pričakuje, da se bosta predsednik vlade in podpredsednik vlade ter minister za zdravje držala enakega bontona,” so sporočili.

Iz Golobovega odziva je jasno, da ukrepov ne bo. O pogovoru med Zemljičem in Bešičem Loredanom je premier dejal, da so prevladala ministrova čustva v enem od njegovih številnih pogovorov z zdravniki. Minister naj bi Golobu obljubil, da se to ne bo več ponovilo. Podobne očitke zoper Bešiča Loredana sta sicer uperila tudi nekdanji direktor nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek in nekdanji strokovni direktor splošne bolnišnice Celje Franci Vindišar.

Premier je zatrdil, da Bešiča Loredana še vedno podpira, saj po njegovem mnenju odlično rešuje številne težave v zdravstvu. “Seveda mu zaupam in verjamem, da je tudi ključen za to, da končno zdravstvo po 30 letih spravimo na nivo, ki si ga Slovenci in Slovenke zaslužijo,” je dejal.

“Čvrsta, moška debata”

Bešič Loredan pa je pojasnil, da v času pogovora z Zemljičem ni vedel, da vse klice opravlja kot minister in ne kot zdravnik. Po včerajšnjem sestanku s Fidesom in Zemljičem je dejal, da se ni opravičil, ker to včeraj ni bila tema. Navedel je še, da ga je predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, ki je bil prej glavni Fidesov pogajalec, “potegnil na stran in mu dejal, da se zmenita pod mizo, saj se je tako počelo do takrat”.

Minister je povedal, da je šlo pri spornem telefonskem pogovoru za “čvrsto, moško debato, ki na kirurški strani preseže internistično”. Loredan je namreč po poklicu ortopedski kirurg, Zemljič pa internist.

Zvečer je v oddaji Odmevi na TV Slovenija minister dejal, da se opravičuje za čustveno reakcijo in da groženj ni bilo. Pojasnil je, da naj bi se mu Fides “izneveril”, ker sta z Zemljičem v predhodnem pogovoru obdelala mnogo tem, tudi neprijetnih. “Potem ko da človek res vse od sebe, poskušaš dati to, kar lahko, in ko gre druga stran mimo tega oziroma se ti na neki način izneveri … Kot kolega kolego sem ga poklical in čustva so me zanesla, ker sem mislil, da če nekoga pokličeš z osebnega telefona, sem ga poklical kot zdravnik,” je dejal. V Odmevih so poročali tudi, da je Fides prijavo zoper ministra podal tudi na komisijo za preprečevanje korupcije. Tam so danes potrdili, da so včeraj prejeli prijavo in da zadevo obravnavajo prednostno.

Zemljič je sicer pred začetkom izredne seje glavnega odbora Fides za medije dejal, da prijave na KPK v sindikatu niso oddali, navaja STA.

Minister je povedal še, da podatke, ki jih je omenjal v spornem pogovoru z Zemljičem, ima, vendar jih ne bo objavil. “Če bomo prišli do tega, da moramo braniti interese bolnikov, je moja dolžnost, da pokažem, zakaj se je vlada tako odločila. In vsi zdravniki so javni uslužbenci, vsi zaposleni v zdravstvu so javni uslužbenci,” je dejal. Vendar naj bi minister v tem pogovoru omenjal tudi podatke finančne uprave o zdravnikih, pri tem pa naj bi izpostavil predsednico zdravniške zbornice Bojano Beović. Iz zbornice so nam odgovorili, da tega ne bodo komentirali. “Vsebine pogovorov, v katere nismo bili neposredno vključeni, ne moremo komentirati,” so pojasnili. Odzvali so se samo na ministrovo izjavo o odnosih med kirurgi in internisti. “V slovenskem zdravstvu smo vsi zavezani enotnemu cilju: ponuditi prebivalcem dostopno in najboljšo storitev. Zato morajo odnosi tako v zdravstvu kot družbi v celoti temeljiti na profesionalni komunikaciji in  medsebojnem spoštovanju, saj v nasprotnem prizadenejo tako zdravnike in zdravstveno osebje kot prebivalce,” so objavili na spletni strani zbornice.

Na ministrove izjave so se kritično odzvali v skupini Mladi zdravniki, katere članica je tudi Azra Herceg, državna sekretarka pri ministru Bešiču Loredanu. Zapisali so, da so zgroženi “nad poskusi normalizacije komunikacije, polne groženj in agresije”. Posebej pa jih skrbi dejstvo, da minister pogovor predstavlja kot čvrsto moško debato, ki na kirurški strani preseže internista. “Želimo si strpne in profesionalne komunikacije tako do bolnikov kot med vsemi člani zdravstvenega tima. Upamo, da so tovrstni pogledi na odnose v zdravstvu leta 2022 le še izjema,” so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje