Desetletje Šarićevega sojenja: grožnje, ustrahovanja in brez sodbe

Svet 14. Mar 202217:59 0 komentarjev
darko šarić
Darko Šarić Foto: Filip Krainčanič / Nova.rs

Čeprav se sojenje srbskemu kralju drog Darku Šariću vleče že dobro desetletje, je epilog še vedno negotov.

Sojenje Darku Šariću, ki je med letoma 2008 in 2009 iz Južne Amerike v Evropo pretihotapil 5,7 tone kokaina, so med drugim zaznamovale številne zamude in ustrahovanja prič, tožilcev in policistov. Po dvanajstih letih še vedno ni pravnomočne sodbe.

Beograjsko drugostopenjsko sodišče je namreč pred dnevi izločilo ključne dokaze: telefonske prisluhe Šarićevemu kolegu in soobtoženemu Željku Vujanoviću. Po mnenju sodišča gre za nezakonito pridobljene dokaze, na katere se je oprlo prvostopenjsko sodišče. Zato se ob tem pojavlja vprašanje, ali bo primer Šarić mogoče končati.

Sojenje spremljajo različni nenavadni zapleti

Za delo na primeru, ki se ga je oprijelo ime Balkanski bojevnik, so bili policisti in tajni sodelavci nagrajeni, a so bili kljub temu odstavljeni oziroma premeščeni na druga delovna mesta, podobna usoda je doletela tudi preiskovalnega sodnika Dragana Lazarevića in namestnika tožilca za organizirani kriminal Saša Ivaniča. Ogrožena je bila celo njegova varnost, po poročanju srbskih medijev je BIA (srbska varnostno-obveščevalna služba, op. a.) nekaterim portalom, ki so blizu Šarića, posredovala fotografijo Ivaniča iz uradne elektronske evidence ministrstva za notranje zadeve. Za tovrstno “uhajanje” fotografij iz uradnih evidenc še danes ni nihče odgovarjal.

Darko Šarić
Darko Šarić/N1

Po drugi strani pa sta bila iz postopkov izločena kar dva sodnika, ki sta Šarića obsodila na 20 let zapora. Večkrat je bil na udaru tudi Nebojša Joksović, glavni adut tožilstva. V zadnjih letih je namreč bilo več napadov na njegove nepremičnine. Medtem je Mile Jerković, ključna priča tožilstva v postopku pranja denarja, med sojenjem večkrat javno poudaril, da se boji za svoje življenje, čeprav ima 24-urno varovanje. V preteklosti so mu namreč dvakrat zažgali avtomobil, leta 2010 so mu zažgali kmetijo, prejel pa naj bi tudi več telefonskih groženj.

Sodni postopek proti Šariću poteka od leta 2012. Sprva so mu sodili v odsotnosti, vmes so več kot 27-krat preložili naroke. 15-letno zaporno kazen mu je v ponovljenem sojenju leta 2018 izreklo beograjsko specialno sodišče. Pred tem je bil Šarić leta 2015 obsojen na 20 let zapora. A takrat je prvostopenjsko sodišče uporabilo določbe prenovljenega kazenskega zakonika iz leta 2009, moralo pa bi še starega iz leta 2005, po katerem je bila najvišja kazen za tihotapljenje mamil od pet do 15 let zapora. Višje sodišče je to sodbo razveljavilo in odredilo novo sojenje, kjer je torej bil obsojen na 15 let zapora.

Operacija proti Šarićevemu narkokartelu pod imenom Balkanski bojevnik je potekala v kar 15 državah, tudi v Sloveniji. Spomnimo, da naj bi slovensko vejo kartela vodil Dragan Tošić. Tudi proti njemu je vrhovno sodišče razveljavilo sodbo, postopki na prvostopenjskem sodišču tako že tretjič tečejo od začetka. Zadeva bi lahko še pred končnim epilogom zastarala. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!