Večdnevno poslavljanje od borca proti apartheidu Desmonda Tutuja

Svet 30. Dec 202110:42 0 komentarjev
Desmond Tutu
REUTERS/Sumaya Hisham

V Južni Afriki potekajo številne slovesnosti ob slovesu od v nedeljo umrlega nadškofa Desmonda Tutuja. Ljudje se bodo lahko od njega poslovili v katedrali v Cape Townu, kjer je krsta z njegovim truplom. Pokopali ga bodo v soboto.

Preprosto krsto, na kateri je zgolj majhen šopek nageljnov, s posmrtnimi ostanki Desmonda Tutuja, so danes prinesli v katedralo v Cape Townu, v kateri je kot anglikanski nadškof deloval tudi sam. Za krsto, ki jo je neslo šest anglikanskih duhovnikov, je hodila Tutujeva soproga Leah.

Tutu bo v katedrali v središču mesta ležal danes in v petek, da bi se lahko od njega poslovilo čim več ljudi. Na dva dneva so možnost slovesa podaljšali, ker so se bali, da bi lahko prišlo do stampeda. V katedralo sicer številni prihajajo že vse od nedelje, tam polagajo cvetje in se vpisujejo v žalno knjigo.

Od nadškofove smrti po vsej državi potekajo številne slovesnosti v njegov spomin. V sredo so tako v mestni hiši v Cape Townu pripravili medversko slovesnost, na kateri so z molitvami sodelovali krščanski, budistični, judovski in muslimanski verski voditelji, pa tudi vodja tradicionalne afriške veroizpovedi.

Slovesnosti, ki so jo zaznamovale žive barve, glasba in ples, so se udeležili Tutujevi sorodniki in politiki. Število udeležencev, med katerimi so bili mnogi oblečeni v vijolično barvo, kakršno je nosil tudi pokojnik, je bilo sicer omejeno zaradi pandemije covida-19.

Njegovo truplo bodo upepelili in žaro s pepelom pokopali v soboto v njegovi nekdanji župniji, kjer je dolga leta deloval. Pogreb bo v skladu z njegovimi željami skromen, med drugim je želel omejene vojaške časti. Zaradi omejitev za zajezitev covida-19 se bo pogreba lahko udeležilo zgolj 100 ljudi.

Slovo od škofa Desmonda Tutuja Slovo od škofa Desmonda Tutuja
REUTERS/Sumaya Hisham
Slovo od škofa Desmonda Tutuja Slovo od škofa Desmonda Tutuja
REUTERS/Sumaya Hisham
Slovo od škofa Desmonda Tutuja Slovo od škofa Desmonda Tutuja
REUTERS/Shelley Christians

Desmond Tutu je v starosti 90 let umrl v nedeljo v Cape Townu. Veljal je za enega najbolj znamenitih južnoafriških borcev proti apartheidu ob Nelsonu Mandeli. Leta 1984 je za svoja prizadevanja prejel tudi Nobelovo nagrado za mir.

Leta 1986 je postal prvi temnopolti anglikanski nadškof Cape Towna. Svoj položaj je uporabil za zavzemanje za mednarodne sankcije proti apartheidu, kasneje pa se je zavzemal tudi za človekove pravice na globalni ravni. Med drugim je bil zagovornik pravice do evtanazije in pravic istospolnih, zaradi česar se mnogi niso strinjali z njim.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!