Dim požarov v Kanadi še vedno duši tudi ZDA, Biden in EU že obljubila pomoč

Svet 08. Jun 202310:13 0 komentarjev
Gozdni požari v Kanadi
Kamloops Fire Rescue via REUTERS

V Kanadi še vedno divjajo gozdni požari, dim pa je zajel severovzhodni del ZDA in močno poslabšal vidljivost ter kakovost zraka, med drugim v New Yorku in Washingtonu. Ameriški predsednik Joe Biden in kanadski premier Justin Trudeau sta se v telefonskem pogovoru zavzela za skupen boj proti požarom. Evropska komisija je na prošnjo Kanade za pomoč pri gašenju obsežnih požarov v naravi aktivirala mehanizem na področju civilne zaščite.

Ameriški predsednik Joe Biden je kanadskemu premierju Justinu Trudeauju ponudil dodatno pomoč ameriške vlade v boju proti požarom zgodovinskih razsežnosti in ukazal napotitev vseh zveznih gasilskih zmogljivosti, ki so na razpolago, v Kanado. ZDA so doslej tja poslale 600 gasilcev in opremo.

Kot pa je danes sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, je Evropska komisija na prošnjo Kanade za pomoč pri gašenju obsežnih požarov v naravi aktivirala mehanizem na področju civilne zaščite. Kot je sporočil Lenarčič, so Francija, Španija in Portugalska že ponudile znatno število gasilcev, ki bodo priskočili na pomoč kanadskim in drugim reševalcem. Evropska unija je pripravljena še naprej pomagati, je zapisal ob tem na Twitterju.

V sredo se je na vzhodno obalo in srednji zahod ZDA znova tako kot že v torek razširil dim s požarov v Kanadi, ki je prestolnici obeh držav prekril z megleno kopreno, ustavil letalski promet, preložil tekme bejzbolske lige in spodbudil ljudi, da so si spet nadeli zaščitne maske iz časa pandemije covida-19.

Kanadski uradniki so druge države zaprosili za dodatno pomoč pri boju proti več kot 400 požarom po vsej državi, zaradi katerih je razseljenih že 20.000 ljudi. Zrak z nevarnimi stopnjami onesnaženosti se je razširil na širše območje mesta New York, naprej po zvezni državi New York ter po delih Pensilvanije in New Jerseyja in vse do Severne Karoline in Indiane.

Požari v Kanadi Požari v Kanadi
Nova Scotia via REUTERS
Požari v Kanadi Požari v Kanadi
Alberta Wildfire via REUTERS
Požari v Kanadi Požari v Kanadi
Nova Scotia Government via REUTERS
Požari v Kanadi Požari v Kanadi
Alberta Wildifre via REUTERS
Požari v Kanadi Požari v Kanadi
Nova Scotia Government via REUTERS

Indeks kakovosti zraka, ki ga ameriška agencija za varstvo okolja uporablja za merjenje onesnaženosti zraka, je v mestih Syracuse v New Yorku in Lehigh Valley v Pensilvaniji občasno presegel neverjetnih 400 točk. Raven 50 ali manj velja za dobro, vse nad 300 pa za nevarno, ko tudi zdravim ljudem svetujejo omejitev dejavnosti na prostem.

Kanada se spopada z najhujšo sezono gozdnih požarov v zgodovini. Dim iz požarov v različnih delih države se v ZDA širi že od maja, vendar se je z nedavnimi požari v Quebecu v sredo, ko so v Kanadi obeležili državni dan čistega zraka, okrepil.

V središču kanadske prestolnice Ottawa je bil dim tako gost, da se ni videlo čez reko Ottawa, podobno je bilo tudi v Torontu. Najhuje je v Quebecu, kjer je premier province Francois Legault dejal, da imajo trenutno zmogljivosti za gašenje le okrog 40 požarov. Okrepitve iz drugih provinc pa se borijo s požari po Novi Škotski in drugod.

Tiskovna predstavnica kanadskega medagencijskega centra za gozdne požare Jennifer Kamau je povedala, da je iz ZDA, Avstralije, Nove Zelandije in Južne Afrike prispelo več kot 950 gasilcev in drugega osebja, kmalu pa jih bo še več, poročajo kanadski mediji.

Nekaj dežja naj bi konec tega ali v začetku prihodnjega tedna pomagalo nekoliko očistiti zrak na severovzhodu ZDA. Mesto New York je zaprlo plaže, župan Eric Adams pa je prebivalce pozval, naj ostanejo v zaprtih prostorih. Živalska vrtova v Bronxu in Centralnem parku so predčasno zaprli in živali premestili v zaprte prostore.

Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je deloma ustavila promet na nekaterih letališčih in povsem ustavila promet na newyorškem letališču LaGuardia. Zaradi dima so zamujali tudi prihodi na mednarodno letališče Dulles zunaj Washingtona, ki je prav tako zavit v rdečkasto meglico.

Šole v več državah so odpovedale športne in druge dejavnosti na prostem ter prestavile odmor v notranjost. Konjske dirke v živo so bile v sredo in četrtek odpovedane v parku Delaware Park v Wilmingtonu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!