Do oblasti kritičnemu srbskemu časniku grozijo s terorističnim napadom

Svet 08. Nov 202215:38 0 komentarjev
danas, časnik
Facebook/@Danas/Sara Božičević

Srbsko tožilstvo je prosilo Švico za pomoč, potem ko je srbski neodvisni časnik Danas preko šifrirane elektronske pošte prejel anonimno grožnjo, da zaradi poročanja njegove sodelavce čaka usoda francoskega satiričnega tednika Charlie Hebdo. V terorističnem napadu na ta pariški časnik so islamisti leta 2015 ubili 12 njegovih sodelavcev.

Odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović je v nedeljo zjutraj v svoj službeni elektronski predal prejel elektronsko pošto, v kateri so novinarjem, urednikom in kolumnistom do srbskih oblasti kritičnega dnevnika grozili s “salvo strelov” zaradi njihove uredniške politike, poroča beograjski spletni portal televizije N1.

V pismu z naslovom “Beograjski Charlie Hebdo” so ga opozorili, da so sodelavci časnika v smrtni nevarnosti zaradi posameznih skrajno desnih struktur, ki delujejo “v senci”, torej ne tistih sredinskih pod nadzorom vladajoče Srbske napredne stranke in tistih, ki jih običajno napadajo. Zagrozili so, da bi jih lahko doletela “salva strelov”, ko bodo to najmanj pričakovali in da storilcem ne bodo sodili, ker napada ne bodo preživeli, ker si bodo sami sodili ali pa bodo umrli v obstreljevanju z varnostnimi silami.

Povod za grožnje so poročanje časnika o Kosovu, srbski entiteti v BiH Republiki Srbski ter Črni gori.

Sodelavce časnika obtožujejo, da so se skupaj s kolegi iz televizij N1 in Nova S “postavili na stran albanskih separatistov na Kosovu in na jugu Srbije” ter kosovskega premierja Albina Kurtija ter da žalijo Srbe v Republiki Srbski, da so genocidni, v Črni gori pa, da so pravoslavni talibani.

Srbski tožilec Branko Stamenković je v ponedeljek prosil švicarske oblasti za nujno pomoč pri preiskavi, saj so neznanci elektronsko pošto poslali preko brezplačnega ponudnika spletne elektronske pošte Protonmaila s sedežem v Švici, ki uporablja šifriranje od konca do konca, ki zaščiti pošto, preden prispe na strežnike. Zato je pošiljatelja skoraj nemogoče izslediti.

Stamenković, ki je tudi član vladne delovne skupine za varnost novinarjev, je pojasnil, da je tožilstvo mednarodne organe vključilo prek mreže za hitro posredovanje na podlagi konvencije Sveta Evrope, poroča portal balkanske raziskovalne novinarske mreže Balkan Insight.

Grožnje časniku je že v nedeljo obsodil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Koalicija za svobodo medijev in regionalna mreža SafeJournalists pa sta izrazili solidarnost s sodelavci dnevnika Danas in pozvali k ustrezni preiskavi groženj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!