Do prvega cepiva proti RSV manjka le še en korak

Svet 04. Maj 202320:09 1 komentar
RSV
PROFIMEDIA

Arexvy je ime prvega cepiva proti respiratornemu sincicijskemu virusu (RSV), ki ga je potrdil ameriški urad za hrano in zdravila. Če ga bo odobril še ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni, bomo po več kot 60 letih razvoja dobili prvo cepivo proti virusu, v katerem je po številu okužb v Evropi vodilna prav Slovenija.

Ameriški urad za hrano in zdravila je odobril cepivo proti respiratornemu sincicijskemu virusu (RSV). Cepivo so proizvajalci poimenovali Arexvy, zdaj pa ga mora odobriti še ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni, poroča BBC.

Arexvy je prvo cepivo proti virusu RSV, ki je najpogostejši povzročitelj akutnega bronhiolitisa majhnih otrok, pri večjih otrocih in odraslih pa povzroča blažja prehladna obolenja.

Kot so napovedali pri omenjenem uradu za hrano in zdravila, bi lahko bilo cepivo na voljo že čez nekaj mesecev, namenjeno pa bo starejšim od 60 let.

Dr. Peter Marks, ki vodi Center za vrednotenje in raziskave bioloških zdravil pri Upravi za hrano in zdravila (FDA) je za BBC povedal, da je odobritev prvega cepiva proti RSV pomemben dosežek na področju javnega zdravja.

RSV
PROFIMEDIA

Več kot 60 let je preteklo od prvih poskusov razvijanja cepiva, študija, ki so jo februarja letos opravili pri podjetju GSK v Združenem kraljestvu, pa je pokazala 82,6-odstotno učinkovitost cepiva. Pacienti so medtem poročali, da so se “blagi ali zmerni” stranski učinki cepiva prenehali pojavljati v dveh dneh, zajemali pa so bolečino okrog mesta cepljenja ter utrujenost.

RSV je pogost povzročitelj okužb dihal pri dojenčkih in otrocih v zgodnjem otroštvu. Približno dve tretjini dojenčkov se z virusom okužita v prvem letu življenja, do konca drugega leta pa se z RSV okuži skoraj vsak otrok, pišejo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kot smo že poročali, sta pri nas skrb vzbujajoči predvsem dejstvi, da v zadnjem času za omenjenim virusom ne zbolevajo le mladi, ampak tudi starejši od 65 let, in da se okužbe ne pojavljajo več samo v jesenskem in zimskem času, ko je virusov po pravilu več, temveč respiratorne okužbe krožijo celo leto.

Strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Marko Pokorn je dejal, da je RSV najpogostejši razlog za hospitalizacijo otrok. “Na pediatrični kliniki smo imeli vse leto skoraj vsak mesec od 5 do 15 hospitalizacij otrok zaradi RSV,” je povedal.

Pediatrična klinika
Pediatrična klinika (Denis Sadiković/N1)

Po besedah vodje službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb na ljubljanski pediatrični kliniki Tatjane Mrvič je Slovenija vodilna v Evropi po pojavnosti RSV okužb, saj vse pogosteje zbolevajo tudi starši in starejši, s porastom okužb z omenjenim virusom pa se soočajo po vsej Evropi in Ameriki.

Eden izmed razlogov, da je okužb z virusom RSV toliko, je tudi njegova hitra prenosljivost. Virus se namreč širi s telesnim stikom (kamor spadajo rokovanje, poljubljanje in dotikanje) z okuženo osebo, prenaša pa se tudi po zraku pri kašljanju ali kihanju. Ob tem je virus tudi zelo obstojen – na pultu v trgovini ali na uporabljenem robčku lahko preživi več ur, še opozarjajo na NIJZ.

Kako prepoznati okužbo z RSV?

Znaki okužbe z RSV so povišana telesna temperatura, voden izcedek iz nosu ter drugi znaki, ki na prvi pogled kažejo na običajen prehlad. V primeru, da se virus razširi v pljuča, se znaki poslabšajo in kažejo kot suh in dražeč kašelj, bolnik težje ali hitreje diha, dihanje pa lahko spremljata tudi sopenje in piskanje. Pojavijo se lahko daljši dihalni odmori, značilno je tudi pomodrevanje, obvešča NIJZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje