Dobra novica za ljubitelje testenin, a samo če so “al dente”

Magazin 26. Nov 202305:50 0 komentarjev
špageti, pašta, vilice, testenine
Foto: PROFIMEDIA

Študija dveh raziskovalk je pokazala, da redno uživanje testenin ni povezano s pridobivanjem telesne teže.

Že desetletja se krešejo različna mnenja, ali pogosto oziroma redno uživanje testenin redi. O tem se lahko prepričate že, če v internetni brskalnik vpišete vprašanje: Ali testenine redijo? Debata bo morda zdaj zaključena.

Raziskovalki Lisa Sanders in Joanne Slavin sta v znanstveni reviji MDPI objavili raziskavo, v kateri sta povezali podatke iz 38 študij. Te so preučevale vnos testenin, telesno težo in druge mehanizme, povezane z uživanjem tega priljubljenega živila. Ugotovili sta, da “so testenine obratno povezane ali niso povezane s prekomerno telesno težo ali debelostjo pri zdravih otrocih in odraslih ter ne prispevajo k povečanju telesne mase v okviru zdrave prehrane”.

Povedano po domače: dokazov, da bi redno uživanje testenin povzročalo povečanje telesne teže, ni. Še več: čeprav so testenine znane kot rafinirani ogljikovi hidrati, lahko njihova visoka hranilna vsebnost pomaga pri uravnavanju telesne teže, če jih uživamo kot del uravnotežene prehrane, sta zapisali raziskovalki. Testenine imajo namreč nizek glikemični indeks, to pa pomeni, da njihovo uživanje ne poveča količine sladkorja v telesu. Povečana količina sladkorja namreč lahko vodi do različnih obolenj.

Njune ugotovitve so skladne z neko italijansko študijo iz leta 2016, ki je pokazala, da imajo uživalci testenin nižji indeks telesne mase (ITM oziroma BMI), piše revija Woman’s Health. Seveda pa ti podatki veljajo, če testenine uživamo v zmernih količinah.

Kaj je “varna” količina testenin?

Koliko testenin pa lahko brez skrbi redno uživamo? Nutricionisti so izračunali, da je to 75 gramov ob predpostavki, da se prehranjujete v skladu s prehranskimi načeli – več obrokov dnevno in uravnotežena prehrana.

Kot piše revija, je pomembno tudi, da so testenine skuhane “al dente”, torej da so še vedno rahlo trde, ko vanje zagrizemo. To pa pomeni, da je v njih ostalo nekaj škroba, ki ga telo težje razgradi v enostavne sladkorje. Tako se ob uživanju količina sladkorja v krvi ne poveča. Ta škrob je tudi dobro hranilo za črevesne bakterije.

Pomembno je še to: ugotovitve iz raziskave veljajo samo za testenine, ne pa tudi za polivke, na primer s smetano in sirom, ali za sir, nariban po testeninah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!