Proti ZDA dirja horda “super prašičev”

Svet 25. Nov 202306:00 6 komentarjev
divji prašič, divja svinja
Foto: PROFIMEDIA

Združenim državam Amerike se s severa približuje nevarna horda divjih prašičev. Gre za mešance med evrazijskimi merjasci in ameriškimi avtohtonimi prašiči, ki se izjemno hitro razmnožujejo. Ob pohodu na jug pa vsako leto naredijo za okoli milijardo dolarjev škode.

Proti jugu Kanade divjajo horde divjih svinj. Zaradi njihovega porekla, gre namreč za mešance med evrazijskimi merjasci in severnoameriškimi divjimi prašiči, veljajo za izredno nevarne – tako za ljudi, kot naravo.

Nekateri raziskovalci skupinam teh divjih svinj rečejo kar super prašiči. Lastnosti evrazijskih merjascev jim namreč omogočijo izredno odpornost na okolje, močno telo in odlično plodnost. Prašiči se zato zelo hitro razmnožujejo, izkoreniniti pa jih je zelo težko, poroča Newsweek.

Ta vrsta prašičev za invazivno velja tudi zaradi velike škode, ki jo povzroči na okolju. Med pohodi po pokrajini trgajo kmetijske pridelke, uničujejo polja in podrast gozdov, jedo avtohtone rastline in motijo domače divje živali, je povedala raziskovalka divjih živali na univerzi Auburn College of Forestry Elizabeth A. Bradley.

Bradley je tudi dodala, da prihod hibridnih prašičev, kot jih poimenuje sama, ni nova težava. Iz Kanade se na pohod po ZDA podajo vsako leto, ob tem pa na kmetijskih površinah vsakič naredijo za približno milijardo dolarjev škode. Se pa v zadnjih letih število živalskih prišlekov povečuje, je tudi dodala.

Na drugi strani meje jih poskušajo zadržati z droni

S seboj pogosto prinesejo tudi različne bolezni in jih nato prenesejo na domače prašiče. Med drugim prenašajo tudi smrtonosno afriško prašičjo kugo. Občasno napadejo ljudi. “Zaletavajo se v naše avtomobile,” pravi raziskovalka.

Kot pomenjeno, se ta hibridna vrsta divjega prašiča izredno hitro razmnožuje. Samice lahko povržejo do dvakrat v enem letu, v leglu pa je tudi do šest pujskov. Tudi, če bi vsako leto lovci odstrelili 65 odstotkov populacije, bi bilo končno število divjih prašičev ob koncu leta še vedno višje kot ob začetku, piše Newsweek.

Lovcem sicer zdaj letno uspe odstraniti le okoli tri odstotke populacije. Zato se trudijo, da divji prašiči sploh ne pridejo čez mejo – nadzor ob kanadski meji pa so modernizirali. Pri zaustavljanju prašičev si namreč pomagajo z droni. Med predlogi za nadzor populacije so tudi velike talne pasti, mrežno lovljenje s helikopterji ali celo uporaba strupa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje