Dobre novice iz Kitajske: znatno povečanje populacije orjaških pand

Svet 26. Jan 202415:40 0 komentarjev
Panda Le Bao
Panda Le Bao (Foto: PROFIMEDIA)

Populacija divjih orjaških pand se je na Kitajskem zaradi okrepljenih prizadevanj za ohranitev te vrste povečala na 1.900, je v četrtek sporočila kitajska državna uprava za gozdarstvo. Gre za znatno povečanje v primerjavi s 1.100 primerki, kolikor so jih našteli v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Po besedah namestnika vodje oddelka za ohranjanje prostoživečih živali na omenjeni upravi Džanga Jueja je povečanje v veliki meri posledica okrepljenih prizadevanj za ohranjanje orjaških pand na Kitajskem, je poročala španska tiskovna agencija EFE.

Po navedbah uprave za gozdarstvo in travnate površine so se namreč zaščitena območja za pande v državi od leta 2012 z 1,39 povečala na 2,58 milijona hektarjev, kar prispeva k zaščiti teh velikih sesalcev in trajnostni rasti njihove populacije. Poleg tega so oktobra 2021 ustanovili narodni park orjaških pand, ki se z obsegom skoraj 22.000 kvadratnih kilometrov razteza na ozemljih provinc Sečuan, Shaanši in Gansu.

Rezervat zagotavlja okrepljeno zaščito za skoraj 72 odstotkov celotne populacije divjih orjaških pand v državi, je pojasnil Džang in izpostavil, da se je s tem izboljšala tudi njihova genetska raznolikost, kar med drugim pomeni, da je populacija zdaj bolj zdrava.

V luči povečanja je Mednarodna zveza za varstvo narave (IUCN) v zadnjem popisu spremenila status orjaških pand z ogrožene na ranljivo. Medtem se je globalno povečala tudi njihova populacija v ujetništvu, in sicer na 728. Orjaške oziroma velike pande, ki jim pravijo tudi bambusni medvedi, so sicer na Kitajskem endemična vrsta. Veljajo za nacionalno bogastvo ter simbol hrabrosti in miru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!