Dodik krivi EU za zastoj pristopnih pogajanj: Zamudila je svojo priložnost

Svet 08. Nov 202321:02 1 komentar
Milorad Dodik
Foto: F.Z./N1

Po predstaviti širitvenega poročila EU je predsednik Republike Srbske Milorad Dodik sporočil, da so pričakovali brezpogojno priporočilo za začetek pogajanj. V Federaciji BiH so poročilo pozdravili kot konstruktivno kritiko. S poročilom so zadovoljni tudi v Srbiji, čeprav to ni prepoznalo napredka v boju proti korupciji in zunanji politiki.

Evropska komisija je danes ob objavi letnega širitvenega poročila državam članicam Evropske unije priporočila začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino, ko bo ta dosegla določeno raven izpolnjevanja pogojev za članstvo.

Predsednica sveta ministrov BiH Borjana Krišto je ocenila, da še vedno lahko hitro napredujejo proti EU, čeprav Evropska komisija ni dala priporočila za začetek pristopnih pogajanj. Kot pomembno je izpostavila ugotovitev o opaznem napredku v primerjavi s poročilom iz lanskega leta ter ocenila, da so rezultati posledica politike kompromisov in dogovorov, poroča sarajevski časnik Dnevni avaz.

Premier bosansko-hercegovske entitete Federacije BiH Nermin Nikšić je po poročanju Dnevnega avaza ocenil, da gre za najboljše poročilo doslej. Izpostavil je tudi, da, potem ko so v BiH več let zanemarjali reforme, teh ne morejo izvesti v nekaj mesecih, lahko pa napredujejo, kar da so tudi storili.

“Poročilo omenja napredek, ki smo ga dosegli, vendar tudi konstruktivno kritiko,” je še dejal Nikšić. Ob tem je dodal, da se zavedajo, da dinamika reformnega procesa zaradi številnih ovir ne poteka tako, kot bi si želeli. “Tega se zavedajo tudi v EU, zato se kritike nanašajo predvsem na politike iz Republike Srbske, ki so jasno označeni kot dejavnik blokad,” je poudaril.

bosna in hercegovina
PROFIMEDIA

Predsednik Republike Srbske Srba Milorad Dodik je medtem na družbenem omrežju X krivdo za zastoj pripisal EU, češ da je “zamudila svojo priložnost”. “Pričakovali smo brezpogojno priporočilo za začetek pogajanj in zeleno luč, da ne glede na vse negotovosti glede prihodnosti EU in širitve začnemo s pravim delom organizacije in pogajanj,” je zapisal Dodik.

Črna gora poročilo ocenila kot dober presek stanja v državi

Glede Črne gore je Evropska komisija v poročilu izpostavila, da bi se morala nova vlada osredotočiti na reforme v pravosodju ter zagotoviti polno delovanje demokratičnih institucij in sodstva.

Črnogorski predsednik Jakov Milatović je ocenil, da je poročilo komisije dober presek stanja v državi. Kot ključne ukrepe vlade in skupščine na poti v EU je izpostavil imenovanja v sodstvu, ki da bodo odprla vrata vsem drugim reformam, poročajo podgoriške Vijesti.

Priznal je, da v preteklosti niso mogli najti političnega konsenza glede imenovanj v sodstvu, a pričakuje, da tega problema v prihodnosti ne bodo več.

Jakov Milatović
Profimedia

Brnabić: Evropska komisija prepoznala jasen napredek Srbije

Za Srbijo širitveno poročilo kot ključno izpostavlja uskladitev zunanje politike z EU, med drugim na področju sankcij proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino, ter normalizacijo odnosov s Kosovom.

Srbska premierka Ana Brnabić je na novinarski konferenci izpostavila, da je Evropska komisija prepoznala jasen napredek Srbije na vseh ključnih področjih, tudi v pravosodju, in da nikjer ni zabeležila nazadovanja v reformah v primerjavi z lanskim poročilom.

Priznala je, da je komisija omejen napredek prepoznala v boju proti korupciji, ter obljubila okrepitev prizadevanj na tem področju.

Komisija pa ni prepoznala napredka v srbski zunanji politiki, a niti ne nazadovanja, je izpostavila Brnabić. “To je zato, ker nismo uvedli sankcij proti Rusiji, a nismo imeli niti nazadovanja tako kot lani,” je dejala in to ocenila kot pozitivno. Glede normalizacije odnosov s Kosovom pa je kot pomembno označila ugotovitev poročila, da je Srbija ostala zavezana dialogu.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić (Foto: Zorana Jevtic/REUTERS)

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je za televizijo Prva TV po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug medtem še ocenil, da v poročilu ni ničesar nepričakovanega. “Ne smemo pričakovati revolucionarnih sprememb, pomembno je, da gremo po evropski poti, hkrati pa ohranjamo nacionalne interese,” je dodal.

Naslednji korak Severne Makedonije je sprememba ustave

Pomen normalizacije odnosov s Srbijo je Bruselj izpostavil tudi v poročilu o napredku Kosova, naslednji korak Severne Makedonije v pogajanjih pa je sprememba ustave. Makedonski predsednik Stevo Pendarovski je na omrežju X sporočil, da poročilo predstavlja podrobno sliko stanja v makedonski družbi in daje načrt za nadaljnje delo institucij, izpostavlja pa tudi področja, na katera morajo biti pozorni.

Glede Albanije, ki je pristopna pogajanja z EU začela julija lani, so medtem viri pri EU poudarili, da je sprejela pomembne reforme, vendar pa jo čaka še nekaj dela pred odprtjem pogajalskega sklopa o temeljnih vrednotah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje